EU je pooštrio osudu izraelskog napada na brodovlje koje je pokušavalo doći do Pojasa Gaze s teretom humanitarne pomoći.


Vijeće sigurnosti UN sastalo se na hitnoj sjednici kako bi raspravilo incident izraelskih komandosa. Naime, izraelski komandosi upali su na brodove humanitarnog konvoja za Pelestince u Gazi, u kojem je ubijeno 19 osoba a 36 je ranjeno.

Vezani članci Raketiranje u Gazi i Izraelu ne prestaje VIDEO Sukobi i dalje bjesne: Izrael gađao dom čelnika Hamasa, odmah stigao žestok odgovor Napad na Gazu - 1 VIDEO I nebo je gorjelo: Ne jenjava nasilje u Gazi i Izraelu, izraelska vojska objavila dramatičnu snimku napada i poručila - "Ovo neće proći bez odgovora!"

Libanon, koji su svibnju predsjedava Vijećem, zatražio je sjednicu zajedno s nestalnom članicom Turskom, na čijem su brodu ubijeni aktivisti, prema navodima libanonske misije pri UN-u. Palestinske vlasti također su zatražile sjedicu u pismu Vijeću, navode iz misije. Na sjednici sudjeluje i turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu koji je najoštrije osudio napad.

'Izraelska akcija predstavlja teško kršenje međunarodnog prava. Najjednostavnijim riječima to je jednako banditizmu i piratstvu. To je ubojstvo koje je izvršila država, bez ikakvoga opravdanja', rekao je Davutoglu na sjednici Vijeća.

'Država koja slijedi ovaj put izgubila je legitimitet kao poštovana članica međunarodne zajednice', dodao je. On je zatražio da Izrael odmah vrati brodove, tijela poginulih i sve aktiviste, te da naknadi štetu.

Izraelski komandosi ubili su najmanje 10 propalestinskih aktivista nakon što su naišli na otpor kod pokušaja presretanja brodova, priopćila je izraelska vojska. Izrael je naveo da su njegovi vojnici napadnuti s pištoljima, noževima i palicama kada su se iskrcali na brodove, pri čemu je sedam vojnika ranjeno.

Američka TV mreža MSNBC emitirala je izraelsku noćnu snimku infracrvenom kamerom na kojoj se vidi kako više osoba na palubi broda napada izraelske komandose, kako se koji od njih užetom spusti iz helikoptera koji lebdi nad brodom.

Na šest brodova nalazilo s oko 600 propalestinskih aktivista i 10.000 tona humanitarne pomoći i građevinskog materijala za obnovu Pojasa Gaze, razrušenog u izraelskoj ofenzivi početkom 2009.

Veleposlanici EU-a zaoštrili kritke

Nakon što su čelni diplomati Europske unije održali održali izvanredni sastanak u Bruxellesu EU je pooštrio svoju osudu izraelskog napada na brodovlje koje je pokušavalo doći do Pojasa Gaze s teretom humanitarne pomoći.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton već je izrazila duboko žaljenje zbog gubitka života i zatražila 'odmah punu istragu izraelskih vlasti'.

Uz to su veleposlanici u Odboru za politiku i sigurnost EU-a, koji se bavi pitanjima obrane i vanjskih poslova, prihvatili dodatnu deklaraciju u kojoj Ashton 'osuđuje uporabu nasilja koje je dovelo do velikog broja žrtava'.

Predstavnici EU-a su naveli da se akcija dogodila u međunarodnim vodama i da Unija ne prihvaća politiku blokade Pojasa Gaze. Izrael se pozvalo da 'žurno osigura' konzularni pristup građanima EU-a koji su bili na brodovima i od tada ih ispituju izraelske vlasti. EU je također upozorio na rizik 'daljnje eskalacije napetosti' i naglasio potrebu nastavka neizravnih mirovnih razgovora koje između Izraela i Palestinaca održavaju Sjedinjene Države.

>> VIDEO: Šire se prosvjedi, Turska prozvala Izrael za terorizam

>> VIDEO: Izraelci napali humanitarnu flotu, najmanje 19 mrtvih

Organizatori iz Pokreta za slobodnu Gazu i turske organizacije za ljudska prava Insani Yardim Vakfi, kazali su da je konvoj vozio medicinske potrepštine, cement i drugi građevinski materijal. Izrael je zabranio brodovima da doplove u Gazu, iz sigurnosnih razloga.

Izrael je brodove prepratio u obližnju luku, iz koje će aktivisti biti deportirani, a humanitarna pomoć kopnom prevezena u Gazu, izvijestio je CNN.

Incident je izazvao oštre međunarodne osude

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je žaljenje zbog smrti stranih aktivista u izraelskom zaposjedanju turskog broda koji je plovio za Gazu.'Na žalost, u razmjeni vatre najmanje je 10 osoba poginulo. Žalimo zbog gubitka tih života', rekao je Netanyahu novinarima tijekom posjeta Kanadi u izjavi koju je prenosila izraelska televizija, prenijela je agencija Reuters.

Izraelski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima u Ženevi je izjavio da njegova zemlja ima pravo napasti svako plovilo koje pokušava probiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze.

>> VIDEO: Šire se prosvjedi, Turska prozvala Izrael za terorizam

'Svako plovilo koje krši ili pokušava kršiti pomorsku blokadu (pred obalom Gaze) može biti zauzeto ili čak i napadnuto po međunarodnom zakonu', rekao je UN-ovom Vijeću za ljudska prava veleposlanik Aharon Leshno Yaar.

Yaar je također rekao da 'Izrael žali zbog svakog gubitka života' no dodao je da 'odgovornost leži na planerima te nasilne provokacije' okrivivši organizatore dostave pomoći, izvijestila je agencija DPA.

Turska je zbog napada povukla svog veleposlanika u Izraelu. Prosvjedi se održavaju diljem svijeta.

Zbog izraelskog napada prosvjed i u Sarajevu

Manja skupina prosvjednika je u Sarajevu osudila izraelski napad na humanitarni konvoj koji je iz Turske vozio pomoć Palestincima u pojasu Gaze. Nešto više od stotinjak prosvjednika prošlo je glavnim sarajevskim prometnicama te su, noseći zastave Turske i Palestine, iskazali potporu Palestincima i oštro osuđivali izraelsku politiku na Bliskom istoku.

Kako su istaknuli u izjavama lokalnim medijima, riječ je uglavnom o studentima iz Turske i Palestine koji borave u BiH, a njima se pridružio i manji broj građana Sarajeva. Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić u odvojenim su izjavama tijekom dana također oštro osudili izraelski napad te izrazili duboko žaljenje zbog nedužnih žrtava.(Hina)