Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sprječavanje zaraze

Novo upozorenje zdravstvene organizacije: Četiri cjepiva koja trebate primiti ove godine

Ilustracija
Ilustracija Foto: Tomislav Kristo/Cropix
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je popis preporučenih cjepiva za 2024. godinu.

Možda mislite da je cjepivo protiv gripe dovoljno da ostanete zdravi ove zime, ali to nije sva zaštita koja vam je potrebna. Popis preporučenih cjepiva za ovu godinu objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Best Life

Postoje značajne promjene u ažuriranim preporukama, uključujući četiri nove preporuke za cjepiva. U vrijeme kada su respiratorne infekcije, hospitalizacije i smrtni slučajevi u porastu posljednjih tjedana, stručnjaci kažu da je važnije nego ikad držati korak s najnovijim smjernicama CDC-a.

Cjepivo protiv COVID-a

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje cijepljenje protiv COVID-a, ali dvovalentna mRNA cjepiva protiv COVID-a koja su se koristila tijekom sezone 2022. do 2023. više se ne preporučuju.

Pročitajte i ovo HAK kamera Pripazite Snijeg i olujna bura stvaraju probleme u prometu: Zatvoreni dijelovi autoceste, magistrala...

Odraslim se osobama savjetuje da prime barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-a koje sadrži novu formulu od 2023. do 2024. godine. Zamjenjujući prethodna bivalentna cjepiva, monovalentna cjepiva formulirana su tako da ciljaju Omicron varijantu XBB.1.5, prema CDC-u.

Cjepivo protiv RSV-a

Novo cjepivo protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) također se našlo na popisu za 2024. godinu. Pfizer je prošle godine dobio odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za svoje RSV cjepivo Abrysvo, a sada ga CDC preporučuje za dvije skupine ljudi: za trudnice od 32. do 36 tjedna trudnoće i starije od 60 godina.

Cjepivo protiv boginja 

CDC prvi put također preporučuje rutinska cijepljenja protiv boginja za neke odrasle osobe.

Pročitajte i ovo Požar u internatu u središnjoj Kini Istraga u tijeku Strava u internatu: U požaru poginulo 13 osoba, uhićen ravnatelj škole

Sve odrasle osobe u bilo kojoj dobnoj skupini s povećanim rizikom od zaraze trebaju dobiti seriju od dvije doze cjepiva protiv boginja Jynneos.

Cjepivo protiv meningitisa 

Novo kombinirano cjepivo protiv meningitisa posljednje je na popisu preporučenih za 2024. godinu. U listopadu je FDA odobrila Pfizerovo novo cjepivo Penbraya, koje štiti od pet najčešćih varijacija meningokokne bolesti.

"Odrasli mogu primiti jednu dozu Penbraye", navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene