Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čikungunja

Odobreno prvo cjepivo protiv virusa koji postaje nova globalna prijetnja: "Ovime smo riješili jednu medicinsku potrebu"

Čikungunja virus prenose zaraženi komarci
Čikungunja virus prenose zaraženi komarci Foto: Afp
Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je prvo cjepivo protiv čikungunja virusa, bolesti koja se primarno širi među ljudima, a prenose je zaraženi komarci.

Cjepivo komercijalnog naziva Ixchig odobreno je za primjenu kod osoba starijih od 18 godina koje su u povećanom riziku od zaraze.

Zdravstvene službe smatraju da je zaraza ovim virusom rastuća globalna prijetnja. U posljednjih 15 godina zabilježeno je najmanje pet milijuna zaraženih. Iako ta brojka ne zvuči dramatično, proširila su se područja koja se smatraju kritičnima. Stručnjaci ističu kako je najveći rizik u zemljama suptropske Afrike, jugoistočne Azije i dijelovima obiju Amerika gdje su komarci koji ga prenose endemična vrsta. Unatoč tome, čikungunja virus uspio se raširiti i na druga područja te su zaraženi zabilježeni i u dijelovima svijeta u kojima ga donedavno nije bilo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nevjerojatno Djevojka rano ujutro skrivila prometnu nesreću, policajci u šoku koliko je napuhala: "Oduzmite mi vozačku, želim se izliječiti"

"Infekcija čikungunja virusom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i odgođenih problema, posebno kod starijih bolesnika i osoba s pratećim medicinskim stanjima. Ovo odobrenje cjepiva rješava dosad nezadovoljenu medicinsku potrebu i važan je napredak u prevenciji potencijalno iscrpljujuće bolesti s ograničenim mogućnostima liječenja", objasnio je dr. Peter Marks, direktor agencijskog Odjela za biološku evaluaciju i istraživanja.

Cjepivo je razvila francuska kompanija Valneva, koja je za njega dobila odobrenje po ubrzanom postupku jer zaraza potencijalno može dovesti do životno ugrožavajućih stanja, piše USA Today.

Uz starije osobe, posebno su ugroženi novorođenčad i trudnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene