Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IMA VELIKU ULOGU

Europska komisija dala je do znanja da Srbija neće tako brzo u EU: ''Od rata tvrde da nema podataka o nestalim osobama''

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić Foto: DNEVNIK.hr Karlo Ressler Karlo Ressler Foto: DNEVNIK.hr Zastave Europske unije Zastave Europske unije Foto: DNEVNIK.hr +0 Berlaymont Galerija 1/4 >>
Da Srbija neće tako brzo u Europsku uniju, jasno je i iz izvještaja koji je pripremila Europska komisija. Dok s jedne strane pregovara s Unijom, srbijanski predsjednik njeguje i dobre odnose s Rusijom i Kinom. Pitanje je - do kada će tako moći.

Srbija nije u skladu s onim što Europska Unija očekuje, barem zasad. Iz šestomjesečnog izvještaja, koji je stigao u obliku non-papera, vidljivo je da Srbija ne napreduje dovoljno. Za ulazak u Uniju morat će poraditi na mnogim poljima. Da nisu spremni postati zemljom članicom, tvrdi i HDZ-ov Karlo Ressler.

Pročitajte i ovo Mislav Bago i Jelena Pavičić Vukičević U PETAK PREUZIMA VLAST Što čeka Tomaševića kad preuzme ključeve grada? Pavičić Vukičević poručuje: "Nema nagaznih mina"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 60 POSTO BOLJI REZULTAT NEGO LANI Dan obilježile velike gužve prema moru - tražila se karta više za otoke, uvedene i izvanredne linije trajekata: "Zaista je užitak vratiti se u staro normalno"

''I ovdje u Europskom parlamentu u više smo navrata naglašavali da Srbija teško krši europske, međunarodne standarde zaštite manjinskih prava u Vojvodini prije svega, ali isto tako da ne može uči prije nego se riješi pitanje nestalih i sva ostala pitanja koja su važna'', rekao je Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu.

Po pitanju procesuiranja ratnih zločina i nestalih osoba Hrvatska će imati najviše utjecaja.

''Srbija cijelo vrijeme od rata naovamo tvrdi da nema podataka o nestalim osobama, a mi tvrdimo da ima. Rješenje bi bilo da se u njihovu arhivu pusti neka neovisna osoba koja će nas razuvjeriti imaju li oni te podatke ili nemaju'', komentira Fred Matić, zastupnik u EP-u.

Dok Aleksandar Vučić s jedne strane pregovara s Europskom Unijom, s druge strane njeguje dobre odnose s Rusijom i Kinom.

''On će se u jednom trenutku morati opredijeliti hoće li ići u sferu ruskog utjecaja ili ovo što nazivamo euroatlantski'', govori Nino Raspudić, saborski zastupnik MOST-a.

Hoće li ozbiljno poraditi na uvjetima koje je Europa stavila pred njih ili mu je draže sjediti na više stolaca?

''Ja ne bih očekivao nekakve drastične pomake ovdje. Ne zato što zna da neće biti proširenja dugo nego jer tu u pitanju njegov prostor za taktiziranje koji si on uzima zato što trenutno može'', izjavio je Bojan Glavašević, saborski zastupnik, Možemo!.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 1 Hrvatska iz minute u minutu U Hrvatskoj danas manje od 300 novozaraženih, više umrlih nego proteklih dana: Dvije županije bez novih slučajeva

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AKO SE POŽALE, TADA IH BLOKIRA Umjesto estetskih zahvata, teške nuspojave i vidljivi ožiljci – pacijenti prozivaju poznatog zagrebačkog kirurga za nesavjestan rad

U pristupnim pregovorima, Srbiji su ključna poglavlja 23 i 24 pravosuđa i temeljnih prava. Ona će se zatvoriti tek kad Europska komisija potvrdi da su traženi uvjeti ispunjeni, a sve države članice to prihvate. U ovom trenutku teško da će se to dogoditi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene