Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike brojke

Njemačka trlja ruke: Izvoz oružja grabi prema rekordnoj godini, a zna se i tko je ključni klijent

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemačka je na najboljem putu da zaključi godinu s rekordnim izvozom oružja, uglavnom zahvaljujući isporukama Ukrajini, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci vlada je već odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 8,76 milijardi eura, više nego u cijeloj 2022. , kada je dosegnuo 8,36 milijardi eura.

U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata veći iznos zabilježen je samo 2021. godine, od 9,35 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Gabriel Tatić Matijević i njegov otac Uspješna akcija pronalaska Otac za DNEVNIK.hr otkrio nove detalje o sinu Gabrielu: "Hospitaliziran je, testiran je na droge..."

Prema podacima koje je ministarstvo objavilo u ponedjeljak, više od trećine odobrenog izvoza u prva tri ovogodišnja kvartala otpada na Ukrajinu, ukupno 3,3 milijarde eura. To znači da se više nego učetverostručio u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Odobren je i izvoz u vrijednosti od 4,33 milijarde eura u zemlje EU-a i NATO-a, te u ostale zemlje, uključujući Japan, Švicarsku, Australiju i Novi Zeland. Najveći dio toga iznosa, približno 1,03 milijarde eura, otpada na Mađarsku.

Pročitajte i ovo Muškarac se zatvorio u kuću - 6 Prijetio i bombama FOTO Gotova drama u Slavoniji, predao se muškarac koji je gađao kuću molotovljevim koktelima: "Da smo ostali unutra kad je ubacivao u boravak, zapalio bi nas"

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne štedi ga Milanović pohvalio Orbana i odbrusio premijeru: "Prljave, uličarske finte"

Kada se isključi Ukrajina, odobreni izvoz u "treće" zemlje premašio je već na kraju rujna prošlogodišnju vrijednost, dosegnuvši 1,16 milijardi eura. U 2022. iznosio je 992 milijuna eura.

Glavno odredište njemačkog oružja u toj skupini zemalja bila je Južna Koreja, s vrijednošću odobrenih isporuka od 251 milijun eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene