Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(Ne)popularni model

Sedam novih mjera za odvajanje otpada: Velike promjene na zelenim otocima, pogledajte što će biti s plavim i žutim vrećicama po cesti

Aktualno Galerija Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: Ranko Suvar/Cropix Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: Facebook/Grad Zagreb Otpad u Zagrebu Otpad u Zagrebu Foto: Ronald Gorsic/Cropix Otpad u Zagrebu Otpad u Zagrebu Foto: Vanesa Pandzic/Cropix +1 Podzemni spremnici u Zagrebu Galerija 1/6 >>
Godina je dana otkad je u Zagrebu na snazi novi model prikupljanja otpada. Osim razdvajanja otpada na plastiku, papir, staklo i biootpad, uvedena je i obveza korištenja ZG vrećica za miješani komunalni otpad. Gradonačelnik je najavio da će se taj model prilagođavati i najavio nove mjere.

Iz Grada su se pohvalili da se količina miješanog komunalnog otpada smanjila za 23 posto, količina biootpada porasla je za 111 posto, plastike za 63, a papira za 10 posto. Ipak, nezadovoljnih građana i dalje ima mnogo.

Otpad se ne odvozi dovoljno često, a takozvani zeleni otoci pretvorili su se u hrpe smeća. Kante za otpad uklonjene su iz centra grada, a od najavljenih 150 podzemnih spremnika ugrađeno ih je tek šest. Građani kojima su kante odnesene otpad u ZG vrećicama smiju odložiti na tlo ispred zgrade, ali samo od 20 do 22 sata. Sve ostalo je kažnjivo, a Čistoća je već izdala gotovo tri i pol tisuće kazni onima koji se nisu držali novog modela otpada.

Pročitajte i ovo Mladen Šutej Tužna vijest Preminuo Mladen Šutej, čuveni moreplovac i jedriličar

Govoreći o godini dana toga modela, Tomašević je kazao kako je 50 posto kanti maknuto s ulica centra grada i kako Zagreb ima gotovo 16 odvoza otpada tjedno za četiri različite kategorije te da samo grad Split ima veći broj odvoza. Također se složio da sam model ima puno prostora za promjene i nadogradnju.  

Predstavio je stoga sedam novih mjera Grada:

1. Financiranje izgradnje spremnika za otpade za one zgrade koje ne mogu financirati izgradnju smetlarnika. Gdje god postoji rješenje Čistoće da nije moguće smjestiti spremnike na površnu zgrade, grad će financirati izgradnju smetlarnika. Svi oni koji su platili već spremnike dobit će refundaciju za svoje troškove. 

2. Polupodzemni spremnici zamijenit će zelene otoke diljem grada, na otprilike pola lokacija zelenih otoka. Riječ je mjestima na kojima se nalaze takozvana zvona izvan centra grada, ondje će polupodzemnici zamijeniti zelene otoke koji su često prepuni i na kojima se skuplja otpad. Riječ je o spremnicima za staklo, plastiku i papir. 

Tomislav Tomašević Otpad u Zagrebu (Foto: Vanesa Pandzic/Cropix)

3. Podzemni spremnici u centru grada nastavljaju se graditi, trenutačno su na 7 lokacija, podijelit će se čip-kartice građanima, koji nakon toga mogu odlagati otpad u podzemne spremnike, i prestaje model gdje se svaki dan ZG vrećice ostavljaju pred ulazom. Zelenih otoka u centru više neće biti.   

Tomislav Tomašević Podzemni spremnici u Zagrebu Foto: Tomislav Kristo/Cropix

Pročitajte i ovo Papa Franjo - 2 Nakon osam godina Papa uskoro objavljuje dokument koji je potaknuo globalnu raspravu: "Vrijeme je..."

4. Povećanje kapaciteta odvoza Čistoće: Otvorena su dva natječaja za kupnju kamiona i prva vozila od njih 15 očekujemo za tjedan dana. Paralelno kupujemo još 26 kamiona za skupljanje otpada, njih očekujemo do ljeta iduće godine. Povećanje se odnosi i na radnike Čistoće, trenutačno imamo natječaj za 150 radnika, a imamo plan ukupno povećati kapacitete za 200 radnika na odvozu i čišćenju grada 

Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević (Foto: Ranko Suvar/Cropix)

5. Obiteljske kuće: Trenutačno je 90 tisuća kućanstava koja koriste usluge odvoza Čistoće i koriste žute vrećice koje se vješaju na ograde, od siječnja počinje podjela svima kanti za plastiku. 

6. Aktivnosti vezane za educiranje i informiranje građana, prije svega aplikaciju Razvrstaj.me. Tomašević poziva sve građane da skinu tu aplikaciju.

7. Povećanje kapaciteta za kažnjavanje nepravilnosti. Postoji određeni dio građana koji se ne pridržava pravila i to nije pravedno prema ostalim građanima. To prije svega znači zapošljavanje novih komunalnih redara i novih radnika Čistoće koji će nadzirati pravilno razvrstavanje otpada, kao i ugradnja videonadzora na zelene otoke te podzemne i polupodzemne spremnike.   

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene