Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne smije biti sive zone

Njemačka: "Sve je spremno za brzu ratifikaciju članstva Finske i Švedske u NATO-u"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je poduzela sve pripreme za brzi proces ratifikacije ako Finska i Švedska odluče podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, izjavila je u nedjelju ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, ističući potrebu obiju zemalja za sigurnosnim jamstvima.

"Njemačka je pripremila sve za brzi proces ratifikacije", rekla je ona novinarima drugog dana razgovora sa svojim kolegama iz NATO-a u Berlinu, dodajući da su se ministri na večeri u subotu složili da ne bi trebalo biti sive zone između vremena prijave i pridruživanja.

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo 19-godišnjak s nožem, ilustracija Strava u Njemačkoj Mladić nasmrt izbo roditelje i brata: Krvavi pohod preživjela je samo sestra

"Ako se odluče pridružiti, mogu se brzo pridružiti... Moramo se pobrinuti da im damo sigurnosna jamstva, ne smije biti prijelaznog razdoblje, sive zone, u kojem je njihov status nejasan", rekla je.

Pritom je mislila na razdoblje ratifikacije koje može potrajati i do godinu dana, tijekom koje nordijske zemlje još neće biti zaštićene člankom 5 NATO-a koji jamči da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene