Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba jednoglasna potpora

Novi problem za Fince i Šveđane: Članica NATO-a protiv njihova ulaska. Odmah uslijedila reakcija

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak da nije moguće da NATO članica Turska podrži planove Švedske i Finske da se pridruže Savezu, rekavši da su nordijske zemlje bile "dom mnogih terorističkih organizacija". Nije dugo trebalo čekati reakcije.

"Švedska i Finska u subotu će u Berlinu razgovarati s Turskom o pristupanju NATO savezu", javili su dužnosnici tih zemalja, prenosi AFP.

Pročitajte i ovo Ilustracija KONKRETNI KORACI Turska postavila ultimatum Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO: "Napredak u procesu neće biti moguć ako..." Slika nije dostupna udarac NATO ekspanziji Turska zaustavila pristupne pregovore za proširenje Sjevernoatlantskog saveza

Reagirali su na izjave turskog predsjednika koji se usprotivio njihovom pristupanju savezu.

Finski plan da podnese zahtjev za članstvo u NATO savezu, najavljen u četvrtak, i očekivanje da će isto učiniti Švedska, dovest će do širenja zapadnog vojnog saveza kojem se protivi ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Pratimo razvoj događaja po pitanju Švedske i Finske, no nemamo pozitivne stavove", Erdogan je rekao novinarima u Istanbulu, dodavši da je bila greška što je Grčka u prošlosti prihvaćena za NATO članicu.

Turska službeno podržava proširenje otkad se pridružila NATO savezu prije 70 godina.

Svaka odluka o proširenju mora biti donesena jednoglasnom potporom svih zemalja članica.

"Kao Turska, ne želimo ponoviti slične greške. Dodatno, skandinavske zemlje su dom terorističkim organizacijama", rekao je Erdogan.

"Čak su i zastupnici u nekim zemljama. Za nas nije moguće to podržati", dodao je.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah komentiralo Erdoganovu izjavu.

NATO navodi da je članstvo otvoreno bilo kojoj "europskoj državi u poziciji da promiče načela Ugovora i doprinese sigurnosti sjevernoatlantskog područja."

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene