Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstrmoglaviji pad sektora

Njemačka se suočava sa sve većim problemom, a posljedice bi uskoro mogla osjetiti i Hrvatska: "To je jasan signal"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sektor građevine na mukama je zbog sve većih troškova, a sve je više i zahtjeva za stečajni postupak. Građevinski investitori u Njemačkoj već mjesecima govore o najstrmoglavijem padu svih vremena.

Znakovi posustajanja pogoršavaju se iz mjeseca u mjesec. Naime, desetina građevinskih kompanija zapala je u financijske teškoće i nema naznaka da bi se poslovna klima uskoro mogla poboljšati.

Njemačka stanogradnja na rubu je propasti jer se građevinski projekti otkazuju, a narudžbe usporavaju. To bi moglo imati širok utjecaj na njemačko gospodarstvo, koje se bori posljednjih mjeseci, a neki su od glavnih razloga više kamatne stope i povećani troškovi materijala.

Kompanije otkazuju projekte stambene izgradnje, broj narudžbi se smanjuje, a izgledi za industriju čine se mračni, pokazalo je izvješće Instituta za ekonomska istraživanja Ifo objavljeno prošli tjedan.

Više od 22 posto anketiranih tvrtki prijavilo je otkazivanje projekata stambene izgradnje u Njemačkoj u listopadu, što je novi rekord, a u međuvremenu 48,7 posto reklo je da nedostaje narudžbi. Očekivanja za industriju stanogradnje pala su na ono što je Ifo opisao kao "iznimno nisko". I nisu to jedini podaci koji izazivaju zabrinutost.

Najnovije istraživanje PMI u građevinarstvu za Njemačku koje provodi Hamburška komercijalna banka pokazuje pad na najnižu razinu u tri i pol godine na 38,3, što je također označilo pad u usporedbi s rujnom.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica Kako postati darivatelj Možda biste baš vi nekome mogli spasiti život: "Nikada nije kasno da pokrenemo dobru stvar"

"Stvari nastavljaju ići s lošeg na gore u njemačkom građevinskom sektoru. Stambeni sektor je epicentar pada, a pada vrtoglavom brzinom", rekao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke.

I podaci o građevinskim dozvolama također daju lošu sliku. Između siječnja i kolovoza izdano je 28,3 posto manje građevinskih dozvola u usporedbi s istim vremenskim okvirom 2022. godine, prema podacima njemačkoga Saveznog ureda za statistiku.

Samo 175.500 dozvola izdano je u prvih osam mjeseci ove godine, pokazuju podaci, što ukazuje na to da je vlada na putu da propusti svoj raniji cilj o izgradnji 400.000 novih domova. Ove će godine vjerojatno biti izgrađeno manje od 250.000, rekao je za CNBC Carsten Brzeski, globalni voditelj makroistraživanja i glavni ekonomist za Njemačku u ING-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija Umjetna oplodnja U Facebook grupama pronalaze besplatnu spermu: "Za neke je to jedini način"

Prva žrtva viših kamata

Više kamatne stope ključno su doprinijele silaznom trendu u sektoru, rekao je Brzeski. "Sektor domogradnje ili građevinarstva prva je žrtva viših kamata", rekao je i ukazao na povećane troškove materijala i energije, kao i ukupne troškove financiranja kao ključne razloge kolapsa.

Poput mnogih središnjih banaka diljem svijeta, Europska središnja banka podiže kamatne stope u nastojanju da ublaži inflatorne pritiske. ECB je na prošlomjesečnom sastanku zadržao stope nepromijenjene na četiri posto, nakon niza od deset uzastopnih povećanja.

Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja Ifo, rekao je da su rezovi u subvencijama za stambenu izgradnju također pojačali pritisak, zajedno s višim stopama i materijalima: ''Kad se sve to zbroji, mnogim privatnim osobama nemoguće je izgraditi kuću."

Pročitajte i ovo Karlovac Stambeno pitanje Potreba, a ne luksuz: Ne mora država svakome dodijeliti stan ili kuću, ali jednu obavezu ipak ima

Loše vijesti za gospodarstvo

Sadašnja situacija samo je početak, smatraju stručnjaci. "Stanje će se pogoršati iduće godine, kada sve knjige narudžbi budu prazne, razvojnim programerima preostanu skupi projekti, a potražnja se neće podići dovoljno brzo", objasnio je Brzeski.

Wohlrabe se slaže da bi 2024. mogla donijeti dodatne poteškoće: "Trenutačno se mnoge tvrtke oslanjaju na zaostale narudžbe. Ali jaz između trenutačne građevinske proizvodnje i pristiglih narudžbi se produbljuje. To znači da je pad 2024. vjerojatniji." S obzirom na to da je građevinska industrija oko sedam posto njemačkog BDP-a, takav bi pad mogao izvršiti pritisak na gospodarski rast, dodao je.

Zabrinutost zbog stanja njemačkoga gospodarstva gomilala se tijekom cijele godine nakon što je pala u tehničku recesiju u prvom tromjesečju 2023. U svojoj posljednjoj prognozi Europska komisija rekla je da očekuje smanjenje gospodarske aktivnosti Njemačke ove godine prije nego što se ponovno poveća 2024., čak i ako bude na nižoj razini od prethodno predviđene.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sigurnost na cesti Velika promjena za vozače stupila na snagu: Prijete visoke kazne

No problemi u sektoru gradnje stanova mogli bi utjecati i na tržište rada, primijetio je Brzeski: "To je jasan signal da bi gospodarstvo koje trenutačno stagnira lako moglo postati gospodarstvo u recesiji s rastućom nezaposlenošću."

Prošlog tjedna njemačka savezna vlada najavila je nove mjere kojima je cilj ubrzati procese planiranja i izdavanja dozvola za građevinske radove i smanjiti birokraciju, a najavljene su i financijske olakšice za tvrtke koje imaju visoke troškove električne energije.

No stručnjaci nisu u potpunosti uvjereni da ćete mjere ublažiti krizu izgradnje kuća u kojoj se Njemačka nalazi, a ni Brzeski ni Wohlrabe ne vide te mjere kao jasno rješenje. Dok Brzeski vjeruje da bi mjere mogle barem pomoći u ublažavanju pada, Wohlrabe je zabrinut da bi se bez rješavanja ključnih pitanja poput troškova financiranja mogla razviti daljnja dugoročna pitanja i problemi.

Ako kriza potraje predugo, kapaciteti strojeva i radne snage mogli bi biti smanjeni, a onda bi nedostajali kada industrija ponovno ojača, sugerirao je Wohlrabe te dodao da bi to onda moglo imati učinak prigušivanja u cjelini.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene