Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USUSRET KONCERTU ŽELIM ŽIVOT

Njegove matične stanice spasile su život, a ona je dva puta pobijedila leukemiju: "Mogu ponovno sanjati svoje snove i ostvariti ih"

Aktualno Galerija Anja Franić, Ivica Vidak i reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus Anja Franić, Ivica Vidak i reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus Foto: Dnevnik Nove TV Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Anja Franić i Ivica Vidak Anja Franić i Ivica Vidak Foto: Dnevnik Nove TV Anja Franić Anja Franić Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ivica Vidak, darivatelj matičnih stanica Galerija 1/5 >>
Bliži se koncert Zaklade Ana Rukavina i Nove TV. 25. studenog čeka nas večer puna dobre energije i humanosti. Bit će tu puno poznatih izvođača koji će zabavljati sve gledatelje, a na koncertu će biti i oni koji su svojim upisom u registar nekome spasili život.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je sa zanimljivim sugovornicima. U studiju su joj se pridružili Anja Franić, koja je imala leukemiju i koja je prije nekoliko dana doznala tko je osoba koja joj je donirala matične stanice, i Ivica Vidak, koji je darivatelj i čije su matične stanice spasile jedan život.

Anja je s 28 godina saznala da ima leukemiju, a kad je imala 33, bolest joj vratila. Oba puta blagdane je provela u bolnici.

"Bio je zaista težak i izazovan period. Prvu sekundu osjetila sam šok i nevjericu kad sam saznala da se bolest vratila jer me dosta odmaklo od normalnog života kakav vode moji vršnjaci. Naravno da je bio dosta velik strah od smrti. Međutim, bez obzira na to sve i dalje sam pozitivno vjerovala da će sve na kraju biti kako treba i zaista je sve kako treba. Transplantirana sam, izliječena sam, izvrsno se osjećam i nadam se da će tako i ostati", kazala je Anja.

Prije nekoliko dana saznala je tko je donor.

"Moj donor je Marko. Iz Njemačke. Jedan prekrasni mladić od samo 24 godine, što mislim da je tako divno da je jedna tako mlada osoba tako senzibilna i empatična da se odlučila upisati u registar i spasiti nekome život. Da je odlučio stopirati sve svoje obveze, sav svoj život, da bi usrećio mene i moju obitelj. Zapravo, sve meni bliske osobe koje bi bile tužne da ja danas nisam tu. Moram priznati da mi je dao prekrasan poklon, dao mi je priliku za novi život, koji čvrsto mislim iskoristiti ovaj put. Dao mi je vrijeme koje mogu provesti sa svojom obitelji, s dragim ljudima i dao mi je veliku mogućnost da mogu ponovno sanjati svoje snove i ostvariti ih", kaže Anja, koja je Marku pisala i nestrpljivo čeka njegov odgovor.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dan sjećanja Na čijoj ste strani, Penavinoj ili Vladinoj, kada je riječ o organizaciji obljetnice u Vukovaru? Pogledajte kako ste glasali

Ivica se upisao u registar i darovao svoje stanice. Reporterki je kazao kako se odlučio upisati u registar.

"Prije pet godina bila je akcija Ana Rukavina u Dugom Selu i žena je rekla: 'Je l' idemo?' Ja sam rekao: 'Može, nema problema', misleći tko će mene zvati", ispričao je Ivica. Nakon četiri godine dobio je poziv da se podudara s nekim i pitanje želi li biti donor.

"Nisam se ni trenutka dvoumio oko toga. Pitao sam kad, gdje trebam biti", kaže Ivica, koji ne zna kome je spasio život, ali se nada da će ga ta osoba kontaktirati.

"Bitno mi je samo da sam pomogao", ističe i kaže kako se taj osjećaj ne da opisati. "Kada znate da ste nekome pomogli spasiti život. Slušajući Anju, kojoj se ja divim, znači da sam ja učinio dobro djelo pomažući nekome drugome", rekao je Ivica.

Baus ga je pitala je li ga bilo strah postupka.

Pročitajte i ovo Ilustracija u zavoju izgubila kontrolu Nije koristila pojas i ispala iz auta: Vozačica (33) smrtno stradala u teškoj nesreći

"Da, bilo me je strah jer ne mogu iglu niti vidjeti, ali jedan dan došao sam u bolnicu, slijedila je operacija i treći dan uslijedio je odlazak doma", opisao je Ivica.

Anja je Ivici poručila da mu se divi što je pomogao nepoznatoj osobi dok vodi najvažniju i najtežu bitku u svom životu i dao dio sebe da bi usrećio oboljelu osobu i sve njoj drage osobe. 

"U ime svih oboljelih, jedno veliko hvala", kazala je Anja Ivici.

Onima koji se sada bore za život poručila je "da ne odustaju. Da idu korak po korak. Da čvrsto vjeruju u svoju pobjedu. Zaista se nadam da imaju podršku od bližnjih ljudi, od Zaklade Ana Rukavina svakako imaju, kao i od cijelog medicinskog osoblja. Neka ustraju u svojoj borbi."

Ivica je kratko poručio: "Upišite se u registar jer vaše malo nekome znači puno."

Pročitajte i ovo Košarkaška utakmica u Zadru izvijestila policija Nova uhićenja u Zadru nakon utakmice: Zbog nereda privedeno 10 navijača

Reporterka je za kraj Anju pitala kako uspijeva zadržati takvu vedrinu.

"Teško mi je to opisati, mislim da to dolazi  iznutra. Sasvim je u redu slomiti se. Imala sam i ja teških trenutaka. I dopustila sam sebi da se isplačem jer to je sasvim prirodno. Nije lagan proces. Nije se bilo lako suočiti se s dijagnozom, s postupkom liječenja, ali nekako sam pronalazila tu snagu u sebi. Borac sam i htjela sam pobijediti i ovaj put i uspjela sam", kazala je Franić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene