Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nizozemski vojnik UN-a: Masakr se mogao spriječiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Wim Dijkema bivši je pripadnik često spominjanog nizozemskog bataljuna, koji je u srpnju '95-te bio u Srebrenici. Uz Radovana Karadžića i Ratka Mladića, nerijetko ih smatraju najodgovornijima za masakr.

-Nadam se da će zbog nas, nizozemskog bataljuna, ali i zbog svih građana BiH, Karadžić progovoriti. Vjerojatno će uperiti prst prema međunarodnoj zajednici, UN-u ili Vijeću sigurnosti. Jedan naš bivši ministar obrane 2005-te je dokazao da su SAD i Velika Britanija znale za napad prije nego što je počeo, rekao je Wim Dijkema, umirovljeni nizozemski vojnik.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Osnovna škola Vladislav Ribnikar Pronađen nož kod učenika u školi u kojoj je dječak ubojica napravio masakr: "Djeca su dovoljno traumatizirana" Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve"

No, nisu učinile ništa. Dijkema je napustio vojsku kada je čuo za događanja nakon odlaska nizozemskog bataljuna.

- U vojsci, a vojnik sam bio jako dugo, instrument ste politike. Upravo to se dogodilo u Bosni. Karadžić je davao naredbe i zato je odgovoran, rekao je Wim Dijkema, umirovljeni nizozemski vojnik.

Ovaj bivši vojnik o svom iskustvu u Srebrenici napisao je i knjigu, u kojoj pokušava odgovoriti na pitanje je li se tragedija mogla spriječiti. Da je bilo međunarodne podrške, uvjeren je Dijkema, bila bi izbjegnuta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene