Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Wim Dijkema bivši je pripadnik često spominjanog nizozemskog bataljuna, koji je u srpnju '95-te bio u Srebrenici. Uz Radovana Karadžića i Ratka Mladića, nerijetko ih smatraju najodgovornijima za masakr.


-Nadam se da će zbog nas, nizozemskog bataljuna, ali i zbog svih građana BiH, Karadžić progovoriti. Vjerojatno će uperiti prst prema međunarodnoj zajednici, UN-u ili Vijeću sigurnosti. Jedan naš bivši ministar obrane 2005-te je dokazao da su SAD i Velika Britanija znale za napad prije nego što je počeo, rekao je Wim Dijkema, umirovljeni nizozemski vojnik.

Vezani članci Nikolas Cruz Masovni ubojica koji je pobio 17 djece i odraslih izbjegao smrtnu kaznu Slika nije dostupna Sud odlučio: Nizozemska vlada djelomično odgovorna za masakr u Srebrenici

No, nisu učinile ništa. Dijkema je napustio vojsku kada je čuo za događanja nakon odlaska nizozemskog bataljuna.

- U vojsci, a vojnik sam bio jako dugo, instrument ste politike. Upravo to se dogodilo u Bosni. Karadžić je davao naredbe i zato je odgovoran, rekao je Wim Dijkema, umirovljeni nizozemski vojnik.

Ovaj bivši vojnik o svom iskustvu u Srebrenici napisao je i knjigu, u kojoj pokušava odgovoriti na pitanje je li se tragedija mogla spriječiti. Da je bilo međunarodne podrške, uvjeren je Dijkema, bila bi izbjegnuta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju