Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kanada u problemu

Ne znaju kako riješiti stambenu krizu pa su odlučili smanjiti broj međunarodnih studenata

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kanada će ograničiti broj međunarodnih studenata. Kanadski savez studentskih udruga kritizirao je oduku savezne vlade.

Kanada će u sljedeće dvije godine ograničiti izdavanje međunarodnih studentskih dozvola i radnih dozvola dijelu studenata poslijediplomskog studija, zbog rekordnog broja novopridošlica koji pogoršavaju stambenu krizu, najavile su u ponedjeljak kanadske vlasti.

Očekuje se da će navedena odluka već u ovoj godini rezultirati smanjenjem izdanih studentskih dozvola na 360.000, što je 35 posto manje u odnosu na prošlu godinu, kazali su iz Ministarstva za imigraciju.

Resorni ministar Marc Miller rekao je da će savezna vlada surađivati s pokrajinama, u čijoj su nadležnosti obrazovni sustavi, na primjeni navedenih ograničenja. Kao razloge njihova uvođenja naveo je "zaštitu prava studenata od sveučilišta koja pružaju neadekvatne usluge po vrlo visokim cijenama" te "sve veći pritisak na stanovanje".

"Rastući broj međunarodnih studenata, kao i nagli rast stanovništva potaknut imigracijom, stavlja sve veći pritisak na stanovanje, zdravstveni sustav i ostale usluge", rekao je Miller, dodavši da bi manji priljev ljudi pomogao smanjenju cijena stanarina.

Pročitajte i ovo Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Ljudska prava Izvjestiteljica UN-a upozorila na ono što čini Izrael: ''Nikada nisam vidjela takav horor''

Pitanja stanovanja i socijalnih usluga utjecala su na rejting liberalnog premijera Justina Trudeaua, kojemu ankete ne previđaju novi mandata ako bi se izbori održali sutra.

U trećem kvartalu prošle godine, Kanada je zabilježila najbrži rast stanovništva u zadnjih šest desetljeća, dok se broj privremenih stanovnika, uglavnom studenata, povećao za oko 313.000, najviše u zadnjih pet desetljeća.

Kanadski savez studentskih udruga kritizirao je oduku savezne vlade.

"Najveći je problem taj što je ograničenje navedeno kao reakcija na stambenu krizu", kazao je predstavnik saveza Mateusz Salmassi koji rješenje vidi u povećanju smještajnih jedinca namijenjenih upravo za međunarodne studente.

Pročitajte i ovo Napad na hutiste Veliki udar VIDEO SAD i Velika Britanija napali hutiste u Jemenu, objavljeni detalji

S druge strane, Sveučilište u Torontu pozdravilo je najavu uvođenja ograničenja te najavilo da će surađivati sa svim razinama vlasti glede nove politike izdavanja studijskih dozvola.

"Promjene su usmjerene na rješavanje zlouporaba u sustavu od strane određenih aktera i nemaju namjeru negativno utjecati na sveučilišta kao što je naše", stoji u priopćenju sveučilišta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene