Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki udar

VIDEO SAD i Velika Britanija napali hutiste u Jemenu, objavljeni detalji

Amerikanci i Britanci upravo su izveli veliki udar na Jemen. Napadi su usmjereni na podzemna skladišta hutista i lokacije gdje su projektili i radari.

SAD i Velika Britanija započeli su nove zajedničke zračne napade na ciljeve hutista u Jemenu.

Napadi su usmjereni na niz ciljeva, uključujući radare, rekli su američki dužnosnici. Ovo je osmi napad SAD-a na mete hutista u Jemenu. To je druga zajednička operacija s Velikom Britanijom.

Reuters navodi da su trojica američkih dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, potvrdili da su izvedeni novi zračni napadi.

Napadi su usmjereni na podzemna skladišta hutista i lokacije gdje su projektili i radari. Napadi su izvedeni Tomahawk projektilima i borbenim zrakoplovima lansirani s ratnih brodova i podmornica.

U napadu su sudjelovali borbeni zrakoplovi F/A-18E Super Hornet Ratne mornarice SAD-a koji su poletjeli s američkog nosača aviona USS Dwight D. Eisenhower, borbeni zrakoplovi Eurofighter Typhoon britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, a lanisrano je i nekoliko krstarećih projektila Tomahawk s brodova i podmornica Ratne mornarice SAD-a u južnom Crvenom moru.

Precizni udari imali su "namjeru poremetiti i degradirati sposobnosti koje hutisti koriste za prijetnju globalnoj trgovini i životima nedužnih pomoraca", stoji u zajedničkom priopćenju sila koje su sudjelovale u napadu. 

Potporu SAD-u i Velikoj Britaniji dali su Australija, Bahrein, Kanada i Nizozemska. 

Pogođeno je osam meta hutista u Jemenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obrambena akcija Italija, Njemačka i Francuska pozivaju na akciju EU-a u Crvenom moru

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Rishi Sunak razgovarali su ranije tijekom dana, a prethodno su SAD i Velika Britanija objavile da ne žele sukob s hutistima, već da pokušavaju zaštititi međunarodnu trgovačku rutu, javlja Guardian. 

Huti su u ponedjeljak objavili da su napali američki teretni brod Ocean Jazz u Adenskom zaljevu, no američka vojska odmah je to demantirala.

Pobunjenička skupina koju podupire Iran pokrenula je desetke napada na komercijalne brodove u Crvenom moru od početka rata između Izraela i Hamasa prije nego što se koalicija predvođena SAD-om obrušila na njih.

Hutisti, predvođeni Abdul-Malikom al-Houthijem, skupina su šijitskih pobunjenika koju podržava Iran i koji se bore protiv jemenske vlade oko dva desetljeća i sada kontroliraju sjeverozapad zemlje i njezin glavni grad, Sanu.

Izgradili su svoju ideologiju oko protivljenja Izraelu i Sjedinjenim Državama, videći sebe kao dio osovine otpora predvođene Iranom, zajedno s Hamasom u pojasu Gaze i Hezbolahom u Libanonu. Njihovi čelnici često povlače paralele između bombi američke proizvodnje korištenih za uništavanje njihovih snaga u Jemenu i oružja poslanog Izraelu i korištenog u Gazi.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene