Njemački neonacisti (Foto: Arhiva/AFP)
Njemački neonacisti (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Broj osoba koje djeluju u ekstremističkom miljeu u Njemačkoj je u stalnom porastu a posebno je zabrinjavajući porast tzv. "građana Reicha" koji ne priznaju Njemačku kao državu, proizlazi iz godišnjeg izvješća Ureda za zaštitu ustavnog poretka objavljenog u utorak.


"Godine 2017. je 126.000 građana Njemačke pripadalo nekom ekstremističkoj grupaciji, što je devet posto više nego 2016.", rekao je prilikom predstavljanja izvješća predsjednik Ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maassen.

Vezani članci Njemačka policija Ubila svoju dvojnicu kako bi lažirala vlastitu smrt? "Ništa nas nije moglo pripremiti na ovo" Njemački tenk Leopard 2 Njemačka šalje tenkove Ukrajini, dio oporbe nije oduševljen: "To nas potencijalno više približava trećem svjetskom ratu nego miru"

"To je po mom mišljenju jako velika brojka", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU). On je objasnio da su opasnosti po ustavni poredak "brojne i različite".

Broj politički motiviranih kaznenih djela koja se pripisuju ekstremno desnom spektru je prošle godine pao s 1600 na 1054, ali preko 12.700 osoba, što je oko polovice ekstremno desne scene, smatra se nasilnima.

Posebno poglavlje izvješća o ekstremnim skupinama posvećeno je tzv. "građanima Reicha" koji ne priznaju ustavni poredak SR Njemačke. Njihov broj se 2017. lagano povećao, a scena sada broji oko 18.000 pripadnika.

"I pripadnici ove scene, kao i klasični desni ekstremist, njeguju veliku ljubav prema oružju", smatra Maassen.

Istodobno je porastao broj kaznenih djela povezan s lijevom scenom, pri čemu se povećanje s 1.200 na 1.650 djela pripisuje izgredima tijekom održavanja samita G20 u Hamburgu. Od oko 30.000 pripadnika ekstremno lijeve scene, Ured za zaštitu ustavnog poretka oko trećine smatra nasilnima.

Islamistička scena u Njemačkoj broji oko 26.000 članova pri čemu se ekstremnim smatra oko 10.000 osoba. Oko 1000 osoba spada u uži krug "potencijalnih terorista".

Maassen smatra da bi posebice u ovom sektoru trebalo pojačano raditi na prevenciji.

"Poznato je da neuspjesi u školi i zanimanju vode ka radikalizaciji mladih muslimana", rekao je Maassen.

Političari stranke Zeleni smatraju da vlasti umanjuju opasnost koja dolazi od predstavnika scene tzv. "građana Reicha" te pozivaju da "napokon ovu prijetnju shvate ozbiljno".

"S obzirom na sklonost pripadnika ove scene naoružavanju postoji opasnost od stvaranja naoružanih terorističkih ćelija", priopćila je stranka Zeleni.

Predstavnici Kršćansko-demokratske unije (CDU) traže sustavno oduzimanje dozvola za oružje pripadnicima "građana Reicha". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju