Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon bombaškog napada u Aleksandriji u novogodišnjoj noći u kojoj je ubijena 21 osoba, incidenti su se nastavili i u Kairu, gdje su napadači kamenjem gađali državnog tajnika za gospdarski razvoj Osmana Mohameda Osmana, a više desetaka prosvjednika pokušalo je opkoliti velikog imama Al-Azara koji je krenuo u posjet patrijarhu, no u tomu ih je spriječila policija.


Egipćani strahuju od pogoršanja napetosti u zemlji. Večeras je do incidenata došlo i u Aleksandriji, drugom po veličini egipatskom gradu, gdje je nekoliko stotina kršćana prosvjedovalo pred crkvom napadnutom u novogodišnjoj noći kada je ubijena 21 osoba. Izvjestitelji stranih agencija prenose kako su prosvjednici zapalili kante sa smećem nedaleko od crkve.

>> Nakon eksplozije u Aleksandriji na ispitivanju 7 osoba

Vezani članci Američki vojnici u Iraku, ilustracija Ubijen otac iranskog nuklearnog programa, izrešetali ga u štićenom vozilu. Vlasti poručuju: "Ovo je čin terorizma, osvetit ćemo ga" Nož u ruci, ilustracija (Foto: Getty) Užas u Valpovu: Mladić nožem nasrnuo na članove obitelji i teško ih ozlijedio, uhićen 15 minuta nakon napada

U Kairu se nekoliko stotina Kopta okupilo pred katedralom sv. Marka, sjedištem koptskog pravoslavnog patrijarhata, uznemiravajući dužnosnike koji su stizali patrijarhu izraziti sućut. Prosvjednici su kamenjem gađali državnoga tajnika za gospodarski razvoj Osmana Mohameda Osmana, nakon razgovora s koptskim pravoslavnim patrijarhom Šenudom III. Potom je više od tisuću prosvjednika pred policijom pobjeglo u obližnje ulice, remeteći promet i bacajući kamenje na prolaznike i automobile.

Nekoliko desetaka prosvjednika danas je pokušalo opkoliti velikog imama Al-Azara, jednoga od glavnih muslimanskih vjerskih vođa, koji je također stigao patrijarhu izraziti sućut. U tome ih je spriječila policija. Pred ministarstvom vanjskih poslova i pred zgradom državne televizije, kako je izvijestila policija, također se okupilo oko tisuću kopta prosvjedujući zbog nedavnih događaja. 'Netko želi da ova zemlja eksplodira' te želi potaknuti 'vjerski građanski rat' u Egiptu, piše u nedjelju provladin list Rose el-Jusef. (Hina)