Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživat će unutrašnjost Marsa

NASA već izabrala nasljednika Curiosityja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je u ponedjeljak izabrala lender za misiju na Mars, koji bi se za nekoliko godina na površini Crvenog planeta trebao pridružiti robotskom laboratoriju Curiosityju.

NASA je izabrala mali lender InSight za slijetanje na površinu Marsa, koji bi u svoju misiju trebao poletjeti 2016. godine. Cilj te misije je istražiti kako je Mars formiran, što bi znanstvenicima moglo dati novi uvid u način formiranja stjenovitih planeta poput Zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo čudo na Crvenom planetu FOTO Nova fotografija s Marsa otvorila brojna pitanja Slika nije dostupna Ima života? Misteriozna svjetlost na Marsu: Što je to snimio Curiosity?

>> Curiosity odabrao svoju prvu metu!

Za razliku od Curiosityja, rovera veličine automobila, koji je u potrazi za tragovima mikrobiološkog života 6. kolovoza sletio na Mars, novi lender fokusirat će se na događanja duboko ispod površine Crvenog planeta.

InSight će biti opremljen seizmometrom francuske proizvodnje, koji bi trebao utvrditi ima li potresa na Marsu, te specijalnim termometrom, koji će mjeriti temperature Marsove kore.

'To je nešto što već godinama zanima znanstvenu zajednicu', rekao je znanstvenik NASA-e John Grunsfeld. 'Seizmologija je standardna metoda kojom smo proučili unutrašnjost Zemlje, a za Mars nemamo takve podatke', dodao je.

Premda neće biti tako sofisticiran kao Curiosity, koji ima desetak instrumenata za kemijsku analizu i druga istraživanja, InSight će biti opremljen posebnom bušilicom njemačke proizvodnje, koja će moći prodrijeti do devet metara ispod Marsove površine.

Misiju InSighta nadzirat će NASA-in Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni, koji vodi i misiju Curiosityja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene