Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoćemo li moći na Mars?

NASA otkrila kako svemir mijenja ljudsko tijelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici NASA-e proveli su istraživanje na astronautu Scottu Kellyju i njegovu bratu blizancu Marku, koji je ostao na Zemlji. Rezultati su prilično intrigantni.

U ožujku 2016. godine NASA-in astronaut Scott Kelly vratio se na Zemlju nakon što je proveo gotovo godinu dana u svemiru. Tijekom njegova boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji znanstvenici su na Zemlji pratili i njegova brata Marka, identičnog blizanca, a cilj je bio istražiti koje se promjene događaju u ljudskom tijelu tijekom boravka u svemiru.

Pročitajte i ovo Sergej Šojgu i Vladimir Putin Oružje u svemiru Putin odgovorio na glasine da razvija svemirsko nuklearno naoružanje: "SAD zna..." Sudar dviju galaksija koji je snimio teleskop Hubble (Foto: NASA) NASA objavila fotografije Impresivan prizor: Snimljen jedan od najblještavijih i najveličanstvenijih događaja u svemiru

Scott i Mark bili su idealni subjekti za to istraživanje jer imaju isti DNK. Stoga su znanstvenici imali rijetku priliku izravno usporediti promjene u Scottovim genima s promjenama koje su se događale u Marku tijekom istog razdoblja.

Već je poznato da boravak u bestežinskom okruženju može ostaviti negativne posljedice na ljudsko tijelo, kao što su istezanje kralježnice, atrofija mišića i poremećaj ciklusa spavanja. No učinci dugotrajnog boravka u svemiru manje su poznati.

Djelomični rezultati NASA-ine studije ovih blizanaca, prvi put objavljeni krajem siječnja, mogli bi pomoći u pripremi budućih svemirskih misija, primjerice one na Mars, koje će trajati znatno duže. Analiza će potrajati još neko vrijeme, a mi donosimo dosad najzanimljivije objavljene razultate.

1. Produženje telomera

Telomere Scotta Kellyja u svemiru su se produžile, a po povratku na Zemlju vratile su se u normalu. Telomere su specijalizirane strukture na krajevima kromosoma u bijelim krvnim zrncima, koje se smatraju važnim faktorom u kontroli procesa starenja i održavanja funkcije stanice. Dosad se smatralo kako se te strukture skraćuju starenjem.

Najintrigantnija je to promjena zabilježena ovim istraživanjem. Biologinja Susan Bailey sa Sveučilišta u Koloradu kazala je kako je "to upravo suprotno od onoga što smo mislili da će se dogoditi". Znanstvenici još uvijek proučavaju što to znači, no po mišljenju NASA-e, to bi moglo biti povezano s više vježbe i činjenicom da astronauti u svemiru konzumiraju manje kalorija. Trenutno je u tijeku zasebno istraživanje o dužini telomera kod deset astronauta, koje će potrajati do 2018.

2. Promjena DNK metilacije

DNK metilacija, molekularna modifikacija koja može utjecati na gene, kod Scotta se smanjila, a kod Marka povećala. Nakon što se Scott vratio na Zemlju, kod oba blizanca metilacija se vratila na početne vrijednosti. Zašto je do toga došlo, još nije jasno.

3. Različite crijevne bakterije

Scott i Mark bili su domaćini različitim sojevima bakterija koje pomažu probavi. To je vjerojatno posljedica njihovih različitih prehrana i okruženja, piše NASA.

4. "Svemirski gen"

Sekvencioniranjem RNK u bijelim krvnim stanicama blizanaca znanstvenici su otkrili više od 200.000 RNK molekula koje su se razlikovale. Sada traje istraživanje kojim NASA-ini stručnjaci žele provjeriti je li Scottov boravak u svemiru doveo do aktivacije tog tzv. svemirskog gena, prenosi Business Insider.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene