Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najstarije i najpoznatije američko sveučilište Harvard imenovalo je povjesničarku Drew Gilpin Faust, za prvu ženu rektora u svojih 371 godinu postojanja.


Upravno vijeće Harvarda objavilo je kako će 59-godišnja Faust, priznati stručnjak za povijest američkog Juga i dekanica harvardskog Instituta Radcliffe, postati 28. rektorica sveučilišta.

Vezani članci Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 1 Sto žena na vrhu Mosoru: "Nije toliko važno cvijeće koje se daruje, već uspomena na povijesnu borbu“ Slika nije dostupna Žene će moći legalno raditi pod zemljom i vodom

Faust je, nakon odustajanja više potencijalnih kandidata, izabrana za nasljednicu Lawrencea Summersa koji je imao turbulentan petogodišnji mandat. Njezin izbor ima posebno značenje obzirom na burne reakcije koje su izazvali Summersovi komentari kako genetske razlike između spolova mogu pomoći pri objašnjavanju malobrojnosti žena na vrhunskim znanstvenim poslovima.

Ti su komentari bivšeg rektora inicirali raspravu o ravnopravnosti spolova na Harvardu, ali i u cijeloj zemlji, dok su na samom sveučilištu osnovane dvije radne skupine koje su ispitivale spolne razlike unutar ustanove. Na čelu jedne od tih skupina bila je sama prof. Faust.

Kako u svom izvješću navodi CBS News, postotak žena redovnih profesora na Harvardu daleko zaostaje za prosjekom na američkim sveučilištima i najgori je na fakultetima tzv. Ivy lige, koju čini osam elitnih sveučilišta osnovanih još u kolonijalno doba u sjeveoristočnim državama SAD - sveučilišta Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Princeton, Pennsylvania i Yale.

Nakon što su krajem prošle godine dobile su prvu predsjednicu parlamenta, kada je Nancy Pelosi izabrana na čelo zastupničkog doma Kongresa te sada i prvu rektoricu svog najpoznatijeg sveučilišta Harvard, mediji nagađaju da postoji značajna mogućnost da Sjedinjene Države dobiju i prvu predsjednicu države na izborima 2008. godine. 

Senatorica Hillary Rodham Clinton, koja je nedavno objavila svoju kandidaturu za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke na sljedećim izborima, za sada kotira kao jedan od najizglednijih kandidata, ne samo za predsjedničku nominaciju svoje stranke, već i za ulazak u Bijelu kuću.