Zrakoplov s najvećim rasponom krila na svijetu uspješno je završio svoj prvi let, objavila je u subotu američka zrakoplovna tvrtka Stratolaunch.

Galerija


Stratolaunchov zrakoplov ima dva trupa i raspon krila od 117 metara što je veće od travnjaka za američki nogomet. Letio je dva i pol sata iznad pustinje Mohave u Kaliforniji.

Vezani članci Avion parkiran u dvorištu obiteljske kuće u Zaboku (Foto: Zagorje.com) U srce Zagorja "sletio" avion: "Moja ideja graniči s ludošću, ali bio sam spreman na sve" Avion na pisti (Foto: Dnevnik.hr) Primamljivi milijunski posao: Svoje zrakoplove Hrvatskoj nude i Danska i Norveška, ali i Italija

"Kakav sjajan prvi let", rekao je izvršni direktor Stratolauncha Jean Floyd. "Današnji let novi je korak u našoj misiji osiguranja fleksibilne alternative lansiranjima sa zemljine površine", dodao je Floyd.

Stratolaunch je 2011. osnovao suosnivač Microsofta, Paul Allen. Cilj je tvrtke omogućiti jeftiniji pristup zemljinoj orbiti lansiranjem satelita u svemir iz zrakoplova umjesto s tla.

Zrakoplov je u subotu uzletio iz Zračne i svemirske luke Mohave oko 150 kilometara sjeverno od Los Angelesa. Letio je na visini do pet kilometara te je izveo više manevara, uključujući i simulirano slijetanje.

"Svi znamo da bi Paul bio jako ponosan da je svjedočio ovom povijesnom uspjehu. Zrakoplov je nevjerojatan inženjerski uspjeh te čestitam svim sudionicima", poručila je sestra pokojnog milijardera Jody Allen koja je ujedno i čelnica njegove filantropske zaklade. (Hina)