Vulkan Krakatau, zbog čijeg je djelovanja u subotu došlo do razornog tsunamija koji je pogodio Indoneziju, smatra se jednim od najsmrtonosnijih vulkana na svijetu. Njegova razorna snaga rezultirala je jednom od najgorih erupcija svih vremena - 1883. uništila je cijeli otok.

Galerija


Krakatau je nekoć bio maleni otočić vulkanskog porijekla u Indoneziji. Upravo je taj otočić uništila eurpcija vulkana 1883. te se smatra jednom od najrazornijih i najpoznatijih erupcija svih vremena. Od cijelog otočja koje se nalazilo na tom području, preostao je samo Rakatu. 

Uništenje otoka 1883. 

Vezani članci Erupcija vulkana Merapi u Indoneziji - 1 Jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu izbacivao pepeo šest kilometara u zrak Vulkan na Sumatri je aktivan (Foto: AFP) Erumpirao vulkan Sinabung: Stup pepela visok je 5 km, a niz padine šalje bujice usijanog plina!

Iako je Krakatau iznimno aktivan vulkan te se oko njega neprestano događaju seizmičke aktivnosti, najrazornije eksplozije dogodile su se 26. i 27.8.1883. Ta dva dana smatraju se najnasilnijim vulkanskim eksplozijama ikada zabilježenima. 

Mračna, gnjevna tutnjava počela se širiti već u svibnju, a brodovi koji su onuda prolazili izvještavali su o eksplozijama koje su bile toliko glasne da su im pucali bubnjići. 

Procjenjuje se da je erupcija 1883. bila 13.000 puta jača od eksplozije atomskih bombi kakve su bačene na Nagasaki i Hirošimu. Pri erupciji je iz kratera vulkana izbačeno 25 kubičnih kilometara kamena,a  kataklizmična eksplozija mogla se čuti 3,600 kilometara dalje u Alice Springs prema istoku te na Mauricijusu koji je od vulkana udaljen 4,780 kilometara. 

U eurpciji 1883. poginulo je najmanje 36,147 ljudi dok je joše desetak tisuća teško ozlijeđen. 

U zrak je odletjelo oko 19 prostornih kilometara vulkanskog materijala. Oblak prašine digao se 80 km uvis, a potom je godinama kružio oko Zemlje, prouzročivši smanjenje ljetnih temperatura i spektakularne zalaske sunca diljem svijeta.

Erupcija sama po sebi nije bila toliko smrtonosna, već su golemi valovi, tsunamiji koji su bili i viši od 40 metara kad se vulkan urušio, uništili 163 sela uz obale Jave i Sumatre.

Otok se urušio sam u sebe i pretvorio u prašinu. 

Anak Krakatau

Indoaustralska ploča i dalje se kreće za nekoliko centimetara svake godine. Na mjestu nekadašnjeg Krakataua narastao je nov vulkan. Kad je Krakatau eruptirao, urušio se ispod površine mora i stvorio podvodnu kalderu, odnosno veliki vulkanski krater, širok 6,4 km.

Godine 1927. oblak dima uzdigao se iz vode iznad kaldere, najavljujući nastajanje novog otoka. Do 1928. otok Anak Krakatau izbio je na površinu. Tijekom pedeset godina pepeo i plovučac postupno su se gomilali i danas je novi otok visok 181 metar. Tjedno naraste za oko 13 centimetara, a novi period stalnih erupcija započeo je 1994. i traje do danas.