Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekada mali otočić iznenađujuće ljepote potpuno je uništen 188. godine.


Erupcija indonezijskog vulkana Krakatau prouzročila je 27.08.1883. jednu od najvećih vulkanskih nesreća u modernoj povijesti.

Vezani članci Anak Krakatau (Foto: AFP) Nakon katastrofalne erupcije nestalo dvije trećine vulkana Soputana vulkan (Foto: AFP) Nakon snažnih potresa i tsunamija erumpirao vulkan, pepeo se diže šest kilometara u zrak

Krakatau (Krakatoa) je nekad bio mali otočić iznenađujuće ljepote u Indoneziji. Bio je vulkanskog porijekla. Otok je uništila eksplozija 1883. godine. To je jedna od najpoznatijih vulkanskih eksplozija svih vremena.

Mračna, gnjevna tutnjava počela se širiti s Krakatoe u svibnju 1883. Nekoliko mjeseci poslije tutnjava je postala još glasnija. Brodovi koji su ovuda prolazili izvještavali su o eksplozijama koje su bile toliko glasne da su im pucali bubnjići.

Sundski prolaz, prometnu brodsku prugu između otoka Jave i Sumatre, počeo je ispunjavati plutajući plovućac. Gust oblak dima proširio se nebom i zamračio cijelo područje na nekoliko dana.

Brodovi su bili zatrpani, a mornari su morali u mraku lopatama skidati vruće blato i pepeo udišući zagušujuć, sumporom zasićen zrak. More se uzdizalo u valovima neobična oblika, a kako je stizalo do obala Jave i Sumatre tako su nastajali golemi valovi koji su se prelijevali preko obalnih naselja.

Neposredno poslije 10 sati 27. kolovoza 1883. Krakatoa je raznijela jedna od najvećih ikad zabilježenih eksplozija. Zvuk eksplozije čuo se u Australiji, na udaljenosti od 3.500 km. Otok se urušio sam u sebe i pretvorio u prašinu. U zrak je odletjelo oko 19 prostornih kilometara vulkanskog materijala.

Oblak prašine digao se 80 km uvis, a potom je godinama kružio oko Zemlje, prouzročivši smanjenje ljetnih temperatura i spektakularne zalaske sunca diljem svijeta. Poginulo je više od 36.000 ljudi.

Erupcija sama po sebi nije bila toliko smrtonosna, već su golemi valovi, tsunamiji, koji su bili i viši od 40 metara kad se vulkan urušio, uništili 163 sela uz obale Jave i Sumatre.

Otok Krakatoa nastao je vulkanskom aktivnošću, no bio je pasivan sve do erupcije 1680. godine. Jača erupcija od one 1883. godine zabilježena je samo kad je eksplodirala Tambora, na indonezijskom otoku Sumbawi. Ta erupcija 1815. godine izbacila je pet puta više vulkanskog materijala nego erupcija Krakatoe. No, Krakatoa je privukla više pozornosti. (Agencija VLM)