Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvavi mandatar

Najavljuje pokolje, žao mu je što nije silovao, a narod ga želi za predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rodrigo Duterte obećao je biračima da će u samo šest mjeseci pomoću 'odreda smrti' iskorijeniti kriminal.

Rodrigo Duterte 9. svibnja bi mogao postati novi filipinski predsjednik. Na to ukazuju zadnje ankete prema kojima ispada da Duterte (71), čovjek koji trenutačno kao gradonačelnik vodi Davao, uživa prednost ispred ostalih kandidata.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Joe Biden Najavljeno više kandidata Biden prvo rekao da će se kandidirati sljedeće godine na izborima pa dodao: "Nismo spremni to još najaviti"

Podatak sam po sebi svijet ne bi toliko intrigirao da Duterte ne prestaje šokirati izjavama, čak do te mjere da Donald Trump spram njega djeluje kao totalno nevinašce.

Naime, tek što je nedavno izjavio da mu je žao što svojedobno nije silovao jednu australsku misionarku, koju su 1989. godine seksualno zlostavili i potom ubili pomahnitali zatvorenici, Duterte je sada najavio da će kao predsjednik sam sebi potpisati oprost zato što planira nemilosrdno ubijati.

Duterte je sasvim ozbiljno tijekom kampanje rekao da će dati pobiti desetine tisuća filipinskih kriminalaca, a kako bi uvjerio svoje glasače koliko pritom misli biti dosljedan, napomenuo je da bi bez problema dao ubiti i vlastitu djecu kada bi dobio informaciju da se petljaju s drogom.

Unatoč kritikama izvana, Duterte se tijekom kampanje žestoke retorike nije htio odreći, dapače, i prije neki dan je ponovio kako mu je namjera u samo šest mjeseci pomoću oružja u potpunosti iskorijeniti kriminal.

Analitičari drže da je upravo na taj način stekao veliku naklonost dobrostojećih Filipinaca te velikoga dijela srednje klase, a po svemu sudeći je 'kupio' i glasove policajaca te vojnika jer je obećao da će svakodnevno potpisivati oproste nađu li se optuženi da su prekoračili svoja prava.

Duterte (71) je također pokazao i da neće tolerirati kritike najvećih filipinskih saveznika, Australije i SAD-a, te je njihovim ambasadorima poručio da 'začepe gubice' nakon što su ih zgrozile izjave koje je uputio na račun spomenute pokojne misionarke.

"Bila je prelijepa, baš sam bio ljut kada sam doznao da su je silovali. Pa valjda sam kao gradonačenik trebao imati pravo prvenstva", ispalio je Durante, pa dan kasnije dodao da je to rekao u šali.

Bilo to ikome duhovito ili ne, Duterte ne skriva koliko mu žene znače, te je priznao da trenutačno ima dvije ljubavnice. Poreznim obveznicima je obećao da neće na njih puno trošiti jednom kada postan predsjenik jer planira, citiramo, zadržati stare navike i voditi ih samo u hotele na seks.

Hoće li na kraju doista biti izabran za predsjednika ostaje vidjeti, no ukoliko naposljetku dobije mandat u trajanju od šest godina, svijet treba biti na sve spreman.

Uostalom, Duterte je istaknuo da će to biti jedan vrlo krvavi mandat i stoga ne čudi što su brojni u strahu za stabilnost u regiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene