Jahta Jadranka (Foto: Pixsell,Ivo Cagalj)
Jahta Jadranka (Foto: Pixsell,Ivo Cagalj) Foto: Pixsell,Ivo Cagalj

Jadranka, najluksuznija jahta koju je Tito imao na raspolaganju, izgrađena je 1977. godine u brodogradilištu u Kraljevici.


Crnogorska vlada objavila je novi natječaj za prodaju bivše Titove jahte Jadranke i pritom snizila prvotnu cijenu s 80.000 na 50.000 eura.

Vezani članci Testiranje Još jedna zemlja uoči praznika uvodi restriktivnije mjere; pola građana vjeruje u teorije zavjere o koronavirusu Koronavirus u Crnoj Gori Crna Gora uvodi policijski sat: Građanima kretanje zabranjeno od 22 sata do 5 ujutro, ograničen rad kafića i trgovina

Crnogorska vlada jahtu Jadranka je proglasila suvišnom za državne potrebe i prodaju prvi put oglasila još u ljetu prošle godine. Najluksuznija jahta koju je Tito imao na raspolaganju izgrađena je 1977. godine u hrvatskom brodogradilištu u Kraljevici, piše Oslobođenje.

Plovilo se nalazi na suhom vezu u luci Bar. U jahtu je, kako ističu u crnogorskom ministarstvu odbrane, ugrađeni tadašnji najkvalitetniji i najluksuzniji materijali, od mahagonija do tikovine, dok su pregrade jahte izgrađene od specijalnih čeličnih legura.

Jahta ima tri salona za dnevni boravak gostiju, dva apartmana i dvije pomoćne kabine za goste. Jahta je imala osam ležajeva, a na dnevni boravak mogla je primiti tridesetak gostiju.

Mediji u Podgorici ističu da je bivši predsjednik SFRJ Josip Broz Tito njome plovio 24 puta. Cijena joj je snižena jer na prvom natječaju za nju nije bilo puno interesa.