Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp

Njemačke vlasti izbacile su dvojicu ruskih državljana iz zemlje zbog sumnji na upletenost u ubojstvo gruzijskog državljanina u kolovozu 2019. godine. Njemačke vlasti protjerivanje su obrazložile dokazima koji upućuju na umješanost čečenskih ili ruskih vlasti u to ubojstvo.


Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je iz zemlje protjerati dvojicu ruskih državljana zaposlenih u ruskom veleposlanstvu u Berlinu jer Rusija nije surađivala u istrazi ubojstva 40-godišnjeg Zelimkana Kangošvilija, koji je ubijen u jednom od berlinskih parkova usred bijela dana u kolovozu ove godine.

Vezani članci Heiko Mass - njemački ministar vanjskih poslova Njemački liječnici tvrde da su u organizmu Navaljnog pronašli otrovnu tvar. Vlasti su pred njegovu bolničku sobu postavile stražu Navaljnova supruga i suradnici ispred bolnice u Omsku Pristaše Navaljnog optužile Kremlj za pokušaj ubojstva: "Vlasti sprječavaju njegov transport u Njemačku, ugrožavaju mu život!"

Njemačke vlasti istaknule su da ubojstvo pokazuje obrasce ranijih ubojstava bivših čečenskih pobunjenika u kojima je prste imala i ruska vlast, prenosi Guardian.

Njemačka policija je ubrzo nakon ubojstva Kangošvilija pronašla njegovog ubojicu, koji se pokušavao riješiti oružja tako da ga odbaci u kanal. Kod ubojice su pronašli dokumene naslovljene na Vadima Sokolova, no njemačke vlasti sumnjaju u autentičnost tih dokumenata. Kangošvilijev ubojica u međuvremenu je odbio bilo kakavu suradnju s njemačkim vlastima.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova postupanje njemačkih vlasti opisalo je kao neprijateljsko i neutemeljeno. Čeka se i njihova službena reakcija.

Kangošvili je bio pripadnik čečenskih pobunjenika koji se bore protiv ruskih snaga u Čečeniji.

Ovakav potez njemačkih vlasti može se protumačiti i kao optužba Kremlju za političko ubojstvo na njemačkom tlu, a to bi u konačnici moglo dovesti do novog diplomatskog rata sličnog onom između Velike Britanije i Rusije zbog slučaja trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćeri 2018. godine.