Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se reakcija Kremlja

Na pomolu novi diplomatski rat: Njemačka izbacila dvojicu Rusa iz zemlje zbog sumnje u povezanost s političkim ubojstvom

Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp
Njemačke vlasti izbacile su dvojicu ruskih državljana iz zemlje zbog sumnji na upletenost u ubojstvo gruzijskog državljanina u kolovozu 2019. godine. Njemačke vlasti protjerivanje su obrazložile dokazima koji upućuju na umješanost čečenskih ili ruskih vlasti u to ubojstvo.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je iz zemlje protjerati dvojicu ruskih državljana zaposlenih u ruskom veleposlanstvu u Berlinu jer Rusija nije surađivala u istrazi ubojstva 40-godišnjeg Zelimkana Kangošvilija, koji je ubijen u jednom od berlinskih parkova usred bijela dana u kolovozu ove godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo

Njemačke vlasti istaknule su da ubojstvo pokazuje obrasce ranijih ubojstava bivših čečenskih pobunjenika u kojima je prste imala i ruska vlast, prenosi Guardian.

Njemačka policija je ubrzo nakon ubojstva Kangošvilija pronašla njegovog ubojicu, koji se pokušavao riješiti oružja tako da ga odbaci u kanal. Kod ubojice su pronašli dokumene naslovljene na Vadima Sokolova, no njemačke vlasti sumnjaju u autentičnost tih dokumenata. Kangošvilijev ubojica u međuvremenu je odbio bilo kakavu suradnju s njemačkim vlastima.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova postupanje njemačkih vlasti opisalo je kao neprijateljsko i neutemeljeno. Čeka se i njihova službena reakcija.

Kangošvili je bio pripadnik čečenskih pobunjenika koji se bore protiv ruskih snaga u Čečeniji.

Ovakav potez njemačkih vlasti može se protumačiti i kao optužba Kremlju za političko ubojstvo na njemačkom tlu, a to bi u konačnici moglo dovesti do novog diplomatskog rata sličnog onom između Velike Britanije i Rusije zbog slučaja trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćeri 2018. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene