Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tragovi radioaktivnosti pronađeni su u Velikoj Britaniji na dvanaestak mjesta, a istraga se provodi i na pet zrakoplova koji bi također mogli biti kontaminirani, nakon što su vlasti odlučile proširiti istragu o trovanju bivšeg ruskog špijuna u Londonu Aleksandera Litvinenka, izvijestila je policija.


Mrtvozornik je službeno otvorio istragu o Litvinenkovoj smrti koja je uslijedila 23. studenoga, tri tjedna nakon što se razbolio, a pretpostavljalo se da je otrovan. U petak će obdukciju na njegovu tijelu obaviti trojica britanskih patologa u bolnici Royal London Hospital.

Vezani članci Majka preminule djevojčice Monstruozni zločin: Nakon smrti pretučene djevojčice majci sada prijeti do 15 godina zatvora, pogledajte za što se točno tereti Bočica s otrovom koju je Slobodan Praljak držao u rukama u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Pokrenuta istraga: Praljak nije prvi koji je u haški zatvor unio nedopuštene tvari

U Litvinenkovu tijelu nakon smrti pronađena je visoka doza
radioaktivnog elementa polonija-210. Istražitelji upravo provjeravaju mjesta koja je obilazio bivši KGB-ov agent i ostale osobe koje su s njim kontaktirale od 1. studenoga, nekoliko tjedana prije nego što se razbolio.

Britanski ministar unutarnjih poslova John Reid članovima parlamenta je rekao kako se u sklopu istrage nadzire 'oko 24 mjesta' u Britaniji, a stručnjaci su potvrdili postojanje tragova radioaktivne kontaminacije na 'oko 12 od spomenuta 24 mjesta'. No Reid nije potvrdio je li radioaktivni element koji je ondje pronađen polonij-210.

Tri zrakoplova British Airwaysa, dva u londonskoj zračnoj luci
Heathrow i jedan u Moskvi također se istražuju, rekao je Reid, dodavši kako je Boeing 737 što ga je unajmila ruska zrakoplovna tvrtka Transaero također 'zanimljiv istražiteljima'. Ranije je Reid objavio kako su testovi obavljeni na dva od tri zrakoplova British Airarwaysa pokazali prisutnost niskih razina radioaktivne tvari.

'Uz to postoji i jedan ruski zrakoplov za koji smo ainteresirani',
rekao je Reid.