Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većina ionako otišla u ožujku

MVPEI o Libiji: Nije bilo zahtjeva hrvatskih državljana za pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do sada nije bilo zahtjeva hrvatskih državljana iz Libije za pomoći, doznaje se u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija u kojem podsjećaju da je većina Hrvata napustila tu zemlju početkom godine, odmah nakon izbijanja sukoba.

U Libiji nema hrvatskog diplomatskog osoblja i veleposlanstvo u Tripoliju je, nakon velike evakuacije hrvatskih državljana iz te zemlje, od ožujka privremeno zatvoreno zbog sigurnosne situacije.

U Libiji se prije izbijanja sukoba nalazilo 500-tinjak hrvatskih državljana od kojih je oko 380 bilo angažirano preko hrvatskih tvrtki, 50-ak ih je zaposleno u inozemnim kompanijama, dok preostali imaju dvojno državljanstvo. Oni su najvećim dijelom tijekom veljače i ožujka zrakoplovima i brodovima evakuirani iz Tripolija, drugih obalnih gradova u Libiji te iz unutrašnjosti zemlje.

Nakon gotovo šest mjeseci sukoba između pobunjenika i snaga režima Moamera Gadafija, pobunjenici su prošle noći ušli u središte Tripolija. U gradu se nastavljaju sporadične borbe, Gadafijeve snage kontroliraju još 15 do 20 posto prijestolnice. Gdje se točno nalazi sam Moamer Gadafi nije poznato, a svjetski političari apeliraju na obje strane da prekinu borbe i spriječe daljnje krvoproliće. Gadafija pozivaju da odstupi, a pobunjenike da nastave put prema demokraciji. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene