Izložba u muzeju, ilustracija
Izložba u muzeju, ilustracija Foto: Getty Images

Umjetnik je s muzejom dogovorio rekreiranje dva umjetnička djela koje je napravio prije nekoliko godina. Za to je dobio popriličnu svotu novaca, a dostavio je - prazna platna s natpisom "Uzmi novac i bježi".


Komična prijevara dogodila se jednom muzeju u Dnaskoj. Naime, umjetniku su isplatili u gotovini 84.000 dolara za umjetnička djela. Naravno, nije dostavio ono što se od njega tražilo. Umjesto toga, umjetnik Jens Haaning muzeju je dostavio dva prazna platna na kojima piše - "Uzmi novac i bježi".

Haaniga su zamolili da rekreira svoja dva djela koja je već napravio prije nekoliko godina. Radilo se o djelima "Prosječni danski godišnji prihod" i "Prosječni austrijski godišnji prihod" te se na tim djelima nalazio pravi novac.

Umjetnik je uz naknadu dobio i novac koji je trebao služiti za izradu umjetnina, a čak je trebao dobiti i dodatnih 6000 eura ako je potrebno, rekao je ravnatelj muzeja Lasse Andresson, piše CBS.

"Također imamo ugovor da novac od 84.000 američkih dolara koji će biti prikazan u djelu nije Jensov i da se mora vratiti kada se izložba zatvori 16. siječnja 2022.", rekao je Andersson.

Andersson je rekao da je, kada su razgovarali s umjetnikom o izradi djela ranije ove godine, pristao na ugovor i naznačio da je to prilično lak posao.

No, kad je došlo vrijeme da Haaning zaista isporuči djela, napravio je nešto neočekivano.

"Kustos je primio poruku e-pošte u kojoj je Jens Haaning napisao da je napravio novo umjetničko djelo i promijenio naslov djela u - Uzmi novac i bježi", rekao je Andersson. "Naknadno smo mogli utvrditi da novac nije uložen u posao."

Zlatni sat / Ilustracija Dolijali prevaranti s Interpolove tjeralice: Starce u Dalmaciji varali lažnim zlatnim satom, skidali jagodice na prstima da zametnu trag

Slika nije dostupna Nevjerojatan slučaj prevare! Lakovjerno uplatila 20.000 kuna kako bi dobila paket od milijun i 500.000 dolara

Kada je ravnatelj muzeja vidio svojevrsnu prijevaru, zapravo se nasmijao. "Jens je poznat po svojoj konceptualnoj i aktivističkoj umjetnosti s humorističnim dodirom. I to nam je dao - ali i malo uzbune jer se svi čude gdje je novac otišao", rekao je.

Umjetnik je objasnio svoj potez. "Ideja iza toga je bila pokazati kako se plaće mogu koristiti za mjerenje vrijednosti rada i pokazati nacionalne razlike unutar Europske unije". No promjenom naziva djela umjetnik "dovodi u pitanje prava umjetnika i njihove radne uvjete kako bi uspostavili pravednije norme u umjetničkoj industriji".

Ravnatelj muzeja je rekao da, iako nije isporučeno ono što se tražilo, Haanig nije prekršio ugovor uzevši 84.000 dolara jer u ugovoru stoji da ih mora vratiti do kraja izložbe, 16. siječnja 2022. godine. Ako tada ne vrati novac, poduzet će potrebne mjere.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju