Zlatni sat / Ilustracija
Zlatni sat / Ilustracija Foto: Getty Images

Zbog sumnje da su počinili pet prijevara i tešku krađu te tako napravili materijalnu štetu od 200.000 kuna, splitska policija je uhitila dvojicu državljana Sjeverne Makedonije, a građane su upozorili da obrate pozornost na specifičan vid prijevara.


Dvojica državljana Sjeverne Makedonije, 76-godišnjak i 68-godišnjak, tijekom kolovoza i rujna, na području Splita, Trogira i Primoštena počinili su pet kaznenih djela prijevare.

Prilazili su starijim osobama, praveći se da se ne poznaju te da trebaju pomoć prilikom prevođenja, objavila je splitska policija. Nakon ostvarivanja prvoga kontakta s oštećenim, jedan od njih bi prikazujući trenutnu tešku životnu situaciju ponudio lažni zlatni sat oštećenima na prodaju po nižoj cijeni od cijene za koju bi spomenuti dvojac govorio da vrijedi jer mu trebaju novčanice s potvrdom iz banke iako kod sebe ima novca za koji nema potvrdu iz banke.

Kada bi oštećeni donijeli novac i predali ga, spomenuti bi oštećenima, zbog stvaranja osjećaja sigurnosti prikazivali kako u torbicu stavljaju kuvertu sa svojim novcem za koji nemaju potvrdu iz banke, a koju bi, dok oštećeni ne gledaju, zamijenili s drugom kuvertom bez novca te bi torbicu potom zaključali lokotom i predavali oštećenima. U ruci bi im ostavili lažni zlatni sat.

Pomaganje starijima, ilustracija Lažno se predstavljao, pristojno nudio pomoć pa opljačkao starije osobe
Dom za starije osobe / Ilustracija Umirovljenici čeznu za društvom, jedno mjesto im pruža veliku utjehu i radost: ''Ovdje nema suza, a časna je DJ i pušta Kiću Slabinca''
Starica, ilustracija Policija upozorava građane: Sve je više krađa, a na meti su starije osobe, imajte na umu trikove prevaranata

Dvojac je počinio tešku krađu kada je na području Dubrovnika, prilikom prijevare, oštećenom koji je posumnjao u istinitost njihove priče, istrgnuo novčani iznos iz ruke te se udaljili u nepoznatom pravcu. Procijenjena materijalna šteta počinjena tim kaznenim djelima se procjenjuje na oko 200.000 kuna.

Tijekom kriminalističkog istraživanja pretraženo je osobno vozilo i stan na području Omiša kojeg je koristio osumnjičeni dvojac i tom je prilikom pronađen veći novčani iznos, više lažnih zlatnih satova te više lokota.

Zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela prijevare i kaznenog djela teške krađe uz kaznenu prijavu 76-godišnak i 68-godišnjak predani pritvorskom nadzorniku.

Tijekom kriminalističke obrade nakon uhićenja otkriveno je, prema pisanju Slobodne Dalmacije, da su za njima raspisane tri međunarodne Interpolove tjeralice - iz Slovenije, Austrije i Makedonije, a jedan je čak otkinuo i dio jagodice kažiprsta da bi otežao identifikaciju otisaka prstiju.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju