Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilje i dalje traje

Moskva upozorava Kijev: Novi sukob vodi u katastrofu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moskva i Kijev razmjenili su u četvrtak međusobne optužbe za kršenje sporazuma o primirju, a Rusija je upozorila da bi obnova sukoba s proruskim separatistima na istoku zemlje bila katastrofa za Ukrajinu, prenose agencije.

Ukrajina je optužila Rusiju da je poslala vojnike i naoružanje pobunjenicima kako bi pokrenuli novu ofenzivu u sukobu koji je dosad odnio više od 4000 života. Rastuće nasilje, kršenje primirja i izvješća o neobilježenim vojnim konvojima koji stižu iz pravca granice s Rusijom pojačale su bojazan da bi krhko primirje proglašeno 5. rujna moglo propasti.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

Moskva odbacuje optužbe da je u posljednjih nekoliko dana poslala vojnike i tenkove te ističe da je jedini izlaz iz sukoba poštivanje protokola o primirju iz Minska.

"Propast primirja ne smije se dopustiti ... bila bi to katastrofa za stanje u Ukrajini", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Lukaševič, prenosi Reuters.

Promatrači OESS-a koji nadziru primirje objavili su kako su uočili nekoliko kolona neobilježenih vojnika i tenkova iz smjera ruske granice.

UN strahuje od općeg rata na istoku Ukrajine

Reutersov reporter opazio je u utorak kretanje kolone od 50 vozila prema pobunjeničkom uporištu Donecku na istoku Ukrajine, naoružanih lanserima raketa i teškim strojnicama.

Na taj grad padaju granate iako je zasad nejasno odakle se puca i dolazi li vatra iz zračne luke za koju se, unatoč primirju, bore ukrajinske snage i pobunjenici.

Kijev, koji je ojačao svoje položaje na istoku za slučaj nove ofenzive, kaže da izvješća o kolonama dodatno dokazuju tvrdnje kako Rusija pobunjenicima šalje pojačanje.

Glasnogovornik vojske izjavio je da su u posljednja 24 sata poginula četvorica ukrajinskih vojnika.

U četvrtak je porastao međunarodni pritisak na Rusiju, kojoj prijete nove sankcije nakon što je NATO potvrdio ulazak ruskih postrojbi na separatistički istok Ukrajine. Glasnogovornica američkog State Departmenta Jen Psaki izjavila je da Washington nastavlja raditi s Europskom unijom na novim sankcijama Rusiji, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da Europska unija ne predviđa nove mjere protiv Rusije, ali da postoji mogućnost produženja popisa proruskih ukrajinskih dužnosnika protiv kojih su pokrenute već odobrene sankcije.

Neimenovani ukrajinski dužnosnik zadužen za sigurnost rekao je da se prema procjenama oko 8000 ruskih vojnika nalazi na ukrajinskom teritoriju. Sukobi su se intenzivirali nakon izbora 2. studenoga u separatističkim područjima. Kijev i Zapad te izbore ne priznaju, za razliku od Rusije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene