Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen za ratne zločine

Krajišnik na slobodi, na Palama mu priredili veliki doček

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Momčilo Krajišnik, jedan od ratnih vođa bosanskih Srba, pušten je nakon dvije trećine odslužene kazne na slobodu. U Republici Srpskoj priređen mu je veliki doček.

Nakon izdržane dvije trećine zatvorske kazne, Momčilo Krajišnik danas je pušten na slobodu.

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

Bivšeg predsjednika skupštine Republike Srpske i jednog od vođa bosanskih Srba 2009. godine Haški je tribunal proglasio krivim za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u Bosni i Hercegovini tijekom 1991. i 1992. godine.

>> Šok u Haagu: Suđenje Šešelju ide ispočetka?!

Dosuđena mu je kazna zatvora u trajanju od 20 godina. Kaznu je odslužio u britanskom zatvoru, a u izdržavanje mu je uračunato i vrijeme privedeno u pritvoru, u kojem je bio od 2000. godine.

U poslijepodnevnim je satima redovitom avionskom linijom iz Londona preko Bukurešta stigao u Beograd, gdje nije htio davati nikakve izjave. Kombi vozilom je prevezen do aviona vlade Republike Srpske, kojim je odmah nastavio put prema Banja Luci.

'Čini mi se da sanjam'

Po slijetanju na banjolučki aerodrom rekao je da ima osjećaj da sanja. 'Vi ne znate kako je lijepa ova država, volite je i branite. Bog je rukovodio mojom sudbinom i nisam se htio baviti politikom, već mojim poslom, ali vidjet ćemo što će biti', rekao je novinarima, prenosi RTRS.

Najavio je da će u revizijskom postupku pokušati dokazati da nije ratni zločinac.

Krajišnik je iz Banja Luke helikopterom prebačen do Pala, gdje su mu općinske vlasti i ogranak Srpske demokratske stranke (SDS) pripremili veliki doček, na kojem se okupilo više tisuća ljudi. Diljem Pala postavljeni su posteri s Krajišnikovim likom i porukom 'Dobrodošao!'.

Čak je i entitetska unija studenata pozvala svoje članove da u tome sudjeluju. Obrazložili su to tvrdnjom kako je Krajišnik značajno pridonio uspostavi sveučilišta u Istočnom Sarajevu iako nije poznato da je on s tim imao ikakve veze.

Istovremeno, u Sarajevu su se tijekom dana pojavili posteri s natpisima kako je Krajišnik ratni zločinac.

Dodik relativizirao presudu Krajišniku

Najviši dužnosnici Republike Srpske biranim su riječima prokomentirali Krajišnikovo puštanje na slobodu, opisujući ga kao zaslužnu osobu koja je značajno pridonijela stvaranju tog entiteta.

Predsjednik RS Milorad Dodik u izjavi za Radio RS relativizirao je i presudu kojom je Krajišnik pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen na 20 godina zatvora zbog progona nesrpskog stanovništva u BiH tijekom rata. Ustvrdio je da je ta presuda donesena zbog 'dnevnopolitičkih ciljeva'

'Momčilo Krajišnik se dokazao kao tvrd političar i pregovarač i u tom pogledu je veoma važna uloga ne samo njega već i Biljane Plavšić, Radovana Karadžića i drugih političkih čelnika tog vremena', izjavio je Dodik.

Njegov bliski suradnik Igor Radojičić, koji trenutno obnaša dužnost predsjednika parlamenta RS, Krajišnika je opisao kao osobu koja je dala veliki doprinos uspostavi RS. 'Narod će ga upamtiti kao prvog i vrlo vještog predsjednika parlamenta (RS)', kazao je Radojičić dodajući kako Krajišniku želi svako dobro, što god odlučio raditi.

Krajišnik je, inače, najavio da se planira pridružiti obitelji na Palama gdje kani nastaviti živjeti. Predsjednik SDS Mladen Bosić otvoreno mu je ponudio ponovno poliitčko angažiranje u toj stranci. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene