Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni monetarni fond (MMF) izrazio je spremnost poduprijeti vlasti Bosne i Hercegovine s novim financijskim aranžmanom, za što je preduvjet prihvaćanje proračuna na entitetskoj i državnoj razini te nastavak provedbe sveobuhvatnih reformskih mjera koje su usuglašene s Europskom unijom, doznaje se u srijedu u Sarajevu.


Kako je priopćeno iz misije MMF-a u BiH, nakon brojnih susreta njihova izaslanstva s vodećim državnim i entitetskim dužnosnicima u BiH izraženo je zadovoljstvo napretkom. Voditelj misije MMF-a za BiH Nadeem Ilahi izrazio je očekivanje da će vlasti nastaviti reforme za privlačenje ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta. MMF od vlasti BiH očekuje i smanjenje javnog duga i državne uprave.

Vezani članci Milorad Dodik Milorad Dodik o raspadu BiH: "Trebamo sjesti i razgraničiti se, i napraviti tri države koje će biti demilitarizirane" Koronavirus u BiH Postupno se smiruje zaraza, ali imaju velik broj umrlih: U BiH gotovo tisuću novozaraženih

Ilahi je također istaknuo kako je za odobravanje novog aranžmana s BiH ključan dovršetak procedura prihvaćanja dva entitetska i državnog proračuna.

"Vlastima je potrebno više vremena kako bi završili proračune za 2016. godinu, koji su ključni za potencijalni MMF-ov program potpore", kazao je voditelj misije u toj zemlji. Dodao je i da vlasti trenutačno rade na provedbi reformskih mjera, uključujući i one za poboljšanje funkcioniranja tržište rada, jačanje naplate poreza, te poboljšanja poslovnog okruženja.

BiH je s MMF-om do sada sklopila četiri stand by aranžmana u iznosu od 2 milijarde i 248 milijuna eura. Vlasti ove zemlje još uvijek nisu otplatila dugovanja od 594,31 milijuna eura na temelju ranijih stand by aranžmana s ovom međunarodnom financijskom institucijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook