Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstveni djelatnici zabrinuti

Misteriozna paralizirajuća bolest napala 95 učenica u Keniji: Djeca se nekontrolirano tresu i grče, liječnici ne mogu pronaći razlog tome

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Stotinjak učenica u Keniji hospitalizirane su zbog misteriozne paralizirajuće bolesti. Zabrinuti zdravstveni dužnosnici u toj afričkoj državi pokrenuli su istragu kako bi otkrili uzrok ove bizarne epidemije, upozoravajući da bi mogla imati katastrofalne posljedice ako se dogodi da je zarazna.

Čak 95 učenica iznenada je pozlilo u školi za djevojčice u Musoliju, gradu 374 kilometara sjeverozapadno od Nairobija. Uspaničeni zdravstveni djelatnici pohitali su na mjesto događaja gdje su pronašli djecu kako se nekontrolirano tresu i grče. Zabrinuti zdravstveni dužnosnici u toj afričkoj državi pokrenuli su istragu kako bi otkrili uzrok bizarne epidemije.

Uznemirujuće snimke koje kruže internetom prikazuju učenike u školi kako ne mogu hodati, nose ih prijatelji i nekontrolirano se tresu.

Liječnici su trenutno zbunjeni što je izazvalo ovu iznenadnu epidemiju. Uzorci krvi i urina djevojaka poslani su u laboratorije.

Pročitajte i ovo Skup podrške radnika Drave International skup podrške VIDEO Vlasnik tvrtke u kojoj gori plastika u suzama se obratio radnicima: "To što Stožer radi nije normalno"

Pročitajte i ovo Nekretnine Astronomske cijene Zašto su stanovi u Hrvatskoj toliko skupi i što treba napraviti da se cijene smanje? "To bi bila administrativno najnježnija revolucija"

Međutim, neki su stručnjaci poručili du da bi se moglo raditi o masovnoj histeriji, poručujući da postoji sumnja da većina njih glumi da je bolesna zbog školskih ispita.

Susan Nakhumicha, državna ministrica zdravstva, rekla je da među učenicama Gimnazije za djevojke St Theresa's Eregi nisu identificirani patogeni, ali da će napraviti više testova kako bi se utvrdio uzrok bolesti, piše Daily Mail.

"Bili smo u kontaktu s ravnateljem javnog zdravstva i do utorka je hospitalizirano 95 djevojčica", rekla je Nakhumicha, dodajući da je do sada obavljeno pet testova i niti jedan patogen nije identificiran. 

Jared Obiero, direktor obrazovanja u zapadnoj regiji, rekao je da su neki učenici možda bolesni, no većina bi mogla "glumiti bolest".

Pročitajte i ovo Poplava Potraga još traje VIDEO Najmanje 40 ljudi poginulo u poplavama u indijskim Himalajama

 Ministarstvo obrazovanja jučer je potvrdilo da škola ostaje otvorena, ali neki su roditelji odlučili ispisati svoju djecu iz škole usprkos porukama stručnjaka da to ne čine. 

Pročitajte i ovo Potresni prizori nakon napada Detalji masakra Jedan od najsmrtonosnijih napada na civile od početka rata: Poginuli su i supruga i sin čovjeka zbog kojeg su se svi okupili

 

No, sličan slučaj dogodio se 2015. godine, 40 školske djece u Ujedinjenom Kraljevstvu liječilo je osoblje hitne pomoći zbog mučnine i nesvjestice uzrokovane tjeskobom. U nečemu što je izgledalo kao slučaj masovne histerije, vatrogasna služba Sjevernog Yorkshirea posumnjala je da se šačica djece onesvijestila, dok su ostala djeca simptome potaknute tjeskobom koja je zavladala školom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene