Ilustracija, makedonska zastava (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Ilustracija, makedonska zastava (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nacionalistička ministrica u vladi Sjeverne Makedonije smijenjena je u nedjelju jer se novinarima obraćala ispred natpisa na zidu na kojem je pisalo staro ime države, Republika Makedonija.


Ministrica rada Rasela Mizrahi smijenjena je s dužnosti nakon duge rasprave u parlamentu i glasanja koje se protegnulo do rano ujutro u nedjelju. Za njezinu smjenu glasalo je 62 zastupnika, a 26 ih je bilo protiv.

Vezani članci Summit EPP-a u Areni Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Pučani se usprotivili Macronu: Traže da se što prije otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom Vučić, Zaev i Rama dogovorili balkanski schengen (Foto: AFP) Vučić, Zaev i Rama na Ohridu dogovorili "mali schengen", pozvali i druge da im se priključe: "Stvaramo drugačiji Balkan"

Zadnjih tjedana najmanje dva puta je izišla pred novinare ispred natpisa na zidu u svojem ministarstvu na kojem je pisalo staro ime države, Republika Makedonija.

Sjeverna Makedonija službeno je novo ime države otprije otprilike godinu dana nakon dugogodišnjeg sporenja s Grčkom, čija se jedna pokrajina zove Makedonija. Grčka je zbog toga blokirala pristupanje Makedonije NATO-u i Europskoj uniji.

Mizrahi je članica nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, koja se nikada nije složila s promjenom imena države. Atena je prosvjedovala protiv tog transparenta, pa je tehnički premijer Oliver Spasovski zatražio njezinu smjenu. Objašnjava da je prekršila ustav i ugrozila pokušaje zemlje da uspostavi veze sa Zapadom.

Socijaldemokrat Spasovski je na čelu prijelazne vlade koja uključuje VMRO-DPMNE. Prijevremeni izbori održat će se 12. travnja.