Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak tenzija

Mike Pence stigao u Južnu Koreju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki potpredsjednik Mike Pence stigao je u nedjelju u Južnu Koreju gdje je počeo svoju azijsko-pacifičku turneju u sklopu koje će posjetiti četiri zemlje s kojima će, suočen s ratobornom Sjevernom Korejom, nastojati potvrditi savezništvo.

Mike Pence je u Seul stigao ubrzo nakon što je Pjongjang pokušao lansirati neidentificiran projektil iz lučkoga grada Sinpo koji je "gotovo odmah eksplodirao", kako je reklo američko zapovjedništvo za Tihi ocean.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila krstareće projektile ''Nadzor i budnost'' Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila Ilustracija Kim Jong Un Sjeverna Koreja testira sustav podvodnog nuklearnog oružja: Pripremaju se za rat koji bi mogao izbiti bilo kada

Pence je o neuspješnom ispaljivanju obaviješten, prenosi CNN, navodeći vladine dužnosnike.

Sjeverna Koreja obilježila je 105. rođendan pokojnoga osnivača države i "vječnoga predsjednika" Kim-Il Sunga velikom vojnom paradom u glavnome gradu Pjongjangu u subotu u jeku zabrinutosti novog nuklearnog pokusa.

Viši američki dužnosnik uoči Penceova posjeta Južnoj Koreji u nastavku kojeg će posjetiti Japan, Indoneziju i Australiju rekao je novinarima da se vojne opcije "već procijenjuju".

Američki predsjednik Donald Trump obaviješten je o neuspješnom ispaljivanju projektila, rekao je ministar obrane Jim Mattis.

"Predsjednik i njegov vojni tim obaviješteni su o sjevernokorejskom neuspješnom ispaljivanju projektila", rekao je Mattis te dodao da "predsjednik nema komentara".

Američki dužnosnik koji putuje s Penceom rekao je novinskoj agenciji Reuters da testiranje rakete srednjeg dometa nije iznenađenje za SAD.

"Imali smo dobre obavještajne podatke prije lansiranja i dobre podatke nakon lansiranja", kazao je neimenovani dužnosnik dodajući da se radi o neuspješnom testiranju koje je slijedilo nakon ranijeg neuspješnog testiranja.

"Ne moramo trošiti svoje snage zbog toga". Dužnosnik je kazao kako je sjevernokorejska raketa u zraku bila samo četiri-pet sekundi. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene