Sjećanje na nacističke zločine "neodvojivo" je od njemačkog identiteta, rekla je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom svog prvog posjeta Auschwitzu, u vrijeme jačanja njemačke ekstremne desnice.


"Sjećanje na zločine, identificiranje počinitelja i davanje žrtvama dostojne počasti, to je odgovornost koja nikada ne prestaje. O tome se ne pregovara. To je neodvojivo od naše zemlje. Biti svjestan te odgovornosti dio je našeg nacionalnog identiteta", istaknula je Merkel.

Vezani članci Olaf Scholz u Rusiji Naslijedio je Mutti i preživio galopirajuću ekonomsku krizu, rat i nezadovoljne partnere: "Još se pokušava snaći, ali nema njezino iskustvo" Angela Merkel Angela Merkel u prvom intervjuu nakon odlaska s vlasti: "Naravno da sam se pitala što smo krivo učinili"

Ona je prva šefica njemačke vlade nakon 1995. koja je posjetila Auschwitz.

Merkel je izrazila "duboki sram" zbog nedjela koje su počinili nacisti u tom logoru smrti tijekom Drugog svjetskog rata. Dodala je da je svaka od 1,1 milijun žrtava u Auschwitzu imala "ime, dostojanstvo, podrijetlo, povijest".

U govoru je također istaknula da šutnja nije odgovor te da mora postojati nulta tolerancija za antisemitizam u Njemačkoj i u Europi.

Istaknula je i da je važno da uvijek bude jasno da je Auschwitz, koji se nalazi na teritoriju današnje Poljske, bio logor na području koje je "1939. anektirano Reich" i njime su upravljali Nijemci. "Važno je jasno imenovati zločince. Mi, Nijemci, to dugujemo žrtvama i sebi samima".

Poljska već dugo pokušava otkloniti pogrešan izraz iz povijesnih i novinskih izvješća koji govori o "poljskim logorima smrti" jer on sugerira da je ta zemlja, koju je nacistička Njemačka okupirala u Drugom svjetskom ratu, bila odgovorna za logore na svom teritoriju u kojima se provodio holokaust.

Nacisti su svoje najzloglasnije logore poput Auschwitz-Birkenaua, Sobibora i Treblinke smjestili većinom u okupiranoj Poljskoj, a ne u Njemačkoj.

S Merkel u pratnji bio je i poljski premijer Mateusz Morawiecki i preživjeli iz logora, 87-godišnji Stanislaw Bartnikowski te predstavnici židovske zajednice.

Predsjednik poljske vlade upozorio je da se ne smije zaboravljati povijest njemačkog nacističkog koncentracijskog logora te je naglasio da se zbog žrtava moramo sjećati što se tamo dogodilo.

"Ako sjećanje nestane, to je kao da smo drugi put povrijedili ljude koji su ovdje prošli kroz pakao, kroz nezamislivu patnju", rekao je Morawiecki.

"Moramo se brinuti za sjećanje, kao da se brinemo za žrtve. To je ono što za njih možemo učiniti", dodao je premijer.

Uoči dolaska u Oswiecim, koji su njemački okupatori u Poljskoj preimenovali u Auscwitz, kancelarka Merkel najavila je dodjelu 60 milijuna eura Zakladi Auschwitz-Birkenau za održavanje tog mjesta zločina i sjećanja na likvidaciju 1,1 milijun ljudi, među kojima je između 1940. i 1945. ubijeno čak milijun Židova.

Njemačka je najveći donator te zaklade.

Merkel je zajedno s Morawieckim podno Zida smrti, gdje su strijeljane tisuće zatočenika, položila vijenac, a potom su odali počast žrtvama minutom šutnje. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju