Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražila pomoć od Josipovića

'Merkel nije došla u BIH jer je razočarana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel je tijekom ovotjedne mini turneje po regiji zaobišla Bosnu i Hercegovinu jer je razočarana političkim liderima u toj zemlji, no očekuje od bosanskohercegovačkih susjeda, a prije svega od Hrvatske, preuzimanje posredničke uloge u rješavanju nesuglasica unutar BiH, ocjene su koje prenose mediji u toj zemlji.

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Reiner Stinner izjavio je za 'Dnevni avaz' kako je nedolazak Merkel u BiH također svojevrsna poruka javnosti, dok je posjet Hrvatskoj i Srbiji istodobno bio pozitivan signal za regiju. 'Mogu jasno pročitati da ona (Merkel) sada nije došla u BiH jer je veoma razočarana time što njeni napori nisu doveli nikamo i što se stvari ne popravljaju', kazao je Stinner podsjećajući kako se kancelarka Merkel i osobno angažirala u pregovorima s liderima političkih stranaka iz BiH, koji se već deset mjeseci ne mogu dogovoriti o uspostavi vlasti na državnoj razini.

Stinner ističe kako je to bio presedan u aktivnostima njemačke kancelarke pa je tim veće i njeno razočarenje zbog izostanka rezultata. Banjalučke Nezavisne novine tvrde kako je Merkel upravo na temelju negativnog iskustva proisteklog iz neuspjelih razgovora s političkim liderima iz BiH, vođenih u Berlinu krajem prošle i početkom ove godine, odlučila zatražiti pomoć Hrvatske.

Pozivajući se na neimenovane europske izvore Nezavisne pišu kako je tijekom posjeta Zagrebu Merkel zatražila od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da bude njena 'glavna poluga u pokušaju približavanja nepomirljivh stajališta političkih lidera u BiH'. Neizravnu potvrdu za svoje navode banjalučke novine nalaze i u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama ureda njemačke kancelarke nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom.

'Što dalje s BiH? Kako riješiti pitanje Kosova?... Zbog ovih pitanja je razmjena mišljenja između ove dvije zemlje veoma važna. Želimo uspjeh i ovo je zajednički projekt Hrvatske i Njemačke', citiraju Nezavisne djelove priopćenja. Predstavnici nekih političkih stranaka odmah su pozitivno ocijenili naznake da bi Hrvatska ubuduće mogla igrati aktivniju ulogu u rješavanju krize u BiH.

Milica Marković, zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u Parlamentu BiH, izjavila je kako je izbor Hrvatske za partnera Njemačke na ovom planu sasvim logičan. 'Ima neke logike jer će Hrvatska prva ući u EU, prvi je susjed BiH, a hrvatski narod živi i u BiH', kazala je Marković. Zamjenik predsjednika HDZ BiH Nikola Lovrinović izjavio je kako bi u toj stranci pozdravili njemačku inicijativu za uključivanje Hrvatske u rješavanje problema u BiH. Lovrinović je ipak istaknuo kako se više ne smije ponoviti situacija u kojoj istaknute osobe poput Angele Merkel zaobilaze BiH jer u njoj nemaju sugovornika.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene