Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Merkel i Sarkozy postigli kompromis oko Mediteranske unije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pronašli su kompromis oko Mediteranske unije, projektu što ga je pokrenula Francuska, a prema kojem je Njemačka imala velike rezerve.

Merkel je izvornu francusku ideju o stvaranju Mediteranske unije smatrala projektom koji će uvesti podjele jer je zemljama mediteranskog ruba, uključujući bivše francuske sjevernoafričke kolonije, nudila europske fondove, dok bi istodobno nemediteranske zemlje Unije, poput Njemačke, stajale po strani. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

"Dogovorili smo se o Mediteranskoj uniji koju oboje želimo i iz koje nitko neće biti isključen", rekao je Sarkozy na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Sarkozy dalje nije elaborirao svoje riječi, ali je Merkel dodala da će projekt Mediteranske unije postati projekt u kojem će sudjelovati sve zemlje EU.

Njih će dvoje ne sljedećem summitu EU predložiti da se Mediteranska unija prihvati kao ekstenzija postojeće diplomatske inicijative Unije poznate kao Barcelonski proces. Njime je 1995. godine dogovoren široki okvir političkih, ekonomskih i socijalnih odnosa između zemalja Unije i partnera na južnom Mediteranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene