Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pronašli su kompromis oko Mediteranske unije, projektu što ga je pokrenula Francuska, a prema kojem je Njemačka imala velike rezerve.


Merkel je izvornu francusku ideju o stvaranju Mediteranske unije smatrala projektom koji će uvesti podjele jer je zemljama mediteranskog ruba, uključujući bivše francuske sjevernoafričke kolonije, nudila europske fondove, dok bi istodobno nemediteranske zemlje Unije, poput Njemačke, stajale po strani. 

Vezani članci Zgrada Vrhovnog suda Milanović sutra dobiva prijave kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Zgrada Vrhovnog suda Posljednji dan prijave za predsjednika Vrhovnog suda: Trojac u borbi za tron

"Dogovorili smo se o Mediteranskoj uniji koju oboje želimo i iz koje nitko neće biti isključen", rekao je Sarkozy na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Sarkozy dalje nije elaborirao svoje riječi, ali je Merkel dodala da će projekt Mediteranske unije postati projekt u kojem će sudjelovati sve zemlje EU.

Njih će dvoje ne sljedećem summitu EU predložiti da se Mediteranska unija prihvati kao ekstenzija postojeće diplomatske inicijative Unije poznate kao Barcelonski proces. Njime je 1995. godine dogovoren široki okvir političkih, ekonomskih i socijalnih odnosa između zemalja Unije i partnera na južnom Mediteranu.