Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv Putina

'Marš milijuna': Na velikom prosvjedu u Moskvi 100.000 ljudi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki antivladin marš održava se u Moskvi na nacionalni praznik i dan nakon što je policija pretresla domove nekoliko aktivista.

'Marš milijuna' naziv je velikog antivladinog prosvjeda kojim građani traže nove parlamentarne i predsjedničke izbore.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Stotine se okupile diljem Europe kako bi oplakivale Navaljnog i osudile Putina - 5 Nakon smrti Alekseja Navaljnog FOTO Ruska policija odvodi građane, prosvjednici se okupljaju izvan granica: ''Sad više nemamo nade za lijepu Rusiju u budućnosti''

U prosvjedu sudjeluje oko 100.000 ljudi. To su procjene organizatora, dok prema onim policijskim ta brojka ne prelazi 20.000. Agencije javljaju da je teško neovisno procijeniti broj sudionika, jer se prosvjedna povorka proteže na više stotina metara duž bulevara koji okružuju središte Moskve.

Sve nadzire više od 12.000 policajaca, a Moskvu neprestano nadlijeću helikopteri. Podsjetimo i da je predsjednik Vladimir Putin prošlog je tjedna potpisao novi zakon koji kojim se povećala novčana kazna za one koji krše zakone kada su u pitanju prosvjedi, prenosi BBC.

Građani na ulice dolaze sa vbijelim vrpcama koje su postale simbolom opozicije, piše RT. Prosvjednici uzvikuju 'Što je rješenje? Revolucija!' te traže Rusiju bez Putina.

Blokada neovisnih medija

Predsjednik Putin u ožujku je osvojio 3. predsjedničke izbore i ovo je prvi ovakav prosvjed nakon njegove pobjede. Novinski dopisnici tvrde da on sada vodi još čvršću politiku protiv opozicije, piše BBC koji dodaje da, neposredno prije prosvjeda, nije bilo moguće pristupiti nekim neovisnim medijima. Nije se moglo pristupiti internetskoj stranici radio stanice Moscow Echo radio, a ostale novinske agencije su prenijele da im je bilo otežano pristupiti novinama Novaya Gazeta. Urednik televizije Dozhd, Mihail Zigar, je rekao da je njihova internetska stranica oko 11 sati napadnuta od strane hakera, piše BBC. (D.B./Hina)

>> Policija pretražila domove oporbenih čelnika

Ruska je policija jutros na razgovor pozvala opozicijskog aktivista Alekseja Navalnija, Sergeja Udalcova i njegovu suprugu. Reporter BBC-a Steve Rosenberg kaže da se radilo o neuspjelom pokušaju da im se onemogući sudjelovanje u prosvjednom maršu. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene