Mario Draghi, talijanski premijer
Mario Draghi, talijanski premijer Foto: Afp

Talijanski premijer zatražio je da "odmah" počnu pristupni pregovori Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom Unijom, uz istovremeni zahtjev za pojačanim pregovorima s Kosovom i BiH.


Talijanski premijer Mario Draghi zatražio je "trenutno otvaranje pristupnih pregovora" sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uz zahtjev za pojačanim razgovorima sa Kosovom i BiH. Dodao je da Europska unija mora nadići "povijesne prepreke" i iz njih izići jača.

"U vrijeme kada je EU pojačao jedinstvo i podržava Ukrajinu u borbi protiv ruske ofenzive, puna integracija zemalja koje pokazuju europske aspiracije ne predstavlja prijetnju za održanje europskog projekta, nego je to dio njegova ostvarenja", rekao je Draghi u govoru na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, prenosi Deccan Herald.

Zoran Milanović - 4 Milanović: ''Nitko ne želi ulazak BiH u EU kao Hrvatska''

Obrada polja i korištenje pesticida Je li ovo razlog pomora pčela? Europska komisija odlučila djelovati, ograničila korištenje američkog pesticida

Rekao je da Italija podržava "trenutno otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj uniji s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u skladu s odlukom koju je donijelo Europsko vijeće u ožujku 2020. godine".

Vlade Sjeverne Makedonije i Albanije nadaju se otvaranju pristupnih pregovora u lipnju ili srpnju. "Moramo u potpunosti integrirati zemlje koje pokazuju europske aspiracije", rekao je Draghi. Dodao je da podržava ulazak svih tih zemalja u EU, kao i da želi i prihvaćanje Ukrajine.

"Trebamo slijediti proces pristupanja koji smo ustanovili, ali također u tome trebamo postupati što je brže moguće", rekao je Draghi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju