Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pobornici europske ekspanzije

Italija je odlučna: "Trebamo pod hitno započeti pristupne pregovore"

Mario Draghi, talijanski premijer
Mario Draghi, talijanski premijer Foto: Afp
Talijanski premijer zatražio je da "odmah" počnu pristupni pregovori Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom Unijom, uz istovremeni zahtjev za pojačanim pregovorima s Kosovom i BiH.

Talijanski premijer Mario Draghi zatražio je "trenutno otvaranje pristupnih pregovora" sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uz zahtjev za pojačanim razgovorima sa Kosovom i BiH. Dodao je da Europska unija mora nadići "povijesne prepreke" i iz njih izići jača.

"U vrijeme kada je EU pojačao jedinstvo i podržava Ukrajinu u borbi protiv ruske ofenzive, puna integracija zemalja koje pokazuju europske aspiracije ne predstavlja prijetnju za održanje europskog projekta, nego je to dio njegova ostvarenja", rekao je Draghi u govoru na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, prenosi Deccan Herald.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŽELJE I SNOVI Milanović: ''Nitko ne želi ulazak BiH u EU kao Hrvatska''

Pročitajte i ovo Obrada polja i korištenje pesticida nastavak priče Je li ovo razlog pomora pčela? Europska komisija odlučila djelovati, ograničila korištenje američkog pesticida

Rekao je da Italija podržava "trenutno otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj uniji s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u skladu s odlukom koju je donijelo Europsko vijeće u ožujku 2020. godine".

Vlade Sjeverne Makedonije i Albanije nadaju se otvaranju pristupnih pregovora u lipnju ili srpnju. "Moramo u potpunosti integrirati zemlje koje pokazuju europske aspiracije", rekao je Draghi. Dodao je da podržava ulazak svih tih zemalja u EU, kao i da želi i prihvaćanje Ukrajine.

"Trebamo slijediti proces pristupanja koji smo ustanovili, ali također u tome trebamo postupati što je brže moguće", rekao je Draghi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene