Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nastavak priče

Je li ovo razlog pomora pčela? Europska komisija odlučila djelovati, ograničila korištenje američkog pesticida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija potvrdila je da će korištenje pesticida Sulfoxaflora uskoro biti zabranjeno na njenom teritoriju. Ovo je prvi put da će korištenje jednog insekticida biti zabranjeno, samo 7 godina nakon prvotnog uvođenja na tržište.

Europska komisija odlučila je prvo ograničiti upotrebu insekticida "sulfoxaflora", a potom postepeno u potpunosti zabraniti njegovo korištenje, zbog štetnog utjecaja na pčele i okoliš općenito. Ova odluka dolazi u jeku aktualnih problema s kojima se suočavaju hrvatski pčelari, i masovnih pomora pčela koji su ove godine zabilježeni diljem Hrvatske.

Komisija je najavila svoje namjere da zabrani korištenje ove kemikalije početkom travnja, nakon što je Europsko nadležno tijelo za sigurnost hrane (EFSA) objavilo kako ne postoji dovoljno informacija, na temelju provedenih istraživanja, koje bi potvrdile da je korištenje ovog pesticida sigurno za zdravlje i opstanak pčela, prenosi portal Agrifoodtoday.

Pročitajte i ovo Pomor pčela u Međimurju - 1 za dnevnik nove tv Pčelari uvjereni da znaju zašto dolazi do masovnog pomora pčela: Gubici se mjere u tonama

"Znanstvena istraživanja koja je provela EFSA pokazuju da korištenje sulfoxaflora na otvorenim prostorima može biti otrovno za bumbare i pčele medarice. Sada moramo poduzeti odgovarajuće korake, kako bismo ograničili korištenje ove kemikalije", rekla je Stella Kyriakides, povjerenica za sigurnost hrane.

Amerikanci nezadovoljni

Američka kompanija koja proizvodi ovaj insekticid, Corteva, izjavila je "duboko razočaranje" na ovu odluku Europske komisije. Dodatno, američka je vlada uputila žalbeno pismo Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO), čija je suglasnost potrebna kako bi se restrikcija ovog proizvoda mogla realizirati.

U pismu navode kako bi restrikcija ovog proizvoda na europskom tržištu rezultirala sprječavanjem izvoza hrane iz Sjedinjenih američkih država, zato što se na tom tržištu sulfoxaflor i dalje može slobodno koristiti. Međutim, ograničavanje korištenja ovog proizvoda u EU ne mijenja dogovorene dopuštene razine u kojima se on smije nalaziti na američkim proizvodima koji stižu u EU. Službeno očitovanje WTO-a još uvijek se očekuje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene