Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sumnje na pogodovanje

Bjegunac proširio pipke i na BiH pravosuđe: Sucu pretresli kuću, tražili sat koji mu je dao Mamić?

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić Foto: Duje Klaric/Cropix
Tužiteljstvo BiH sumnja da je pritvoreni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec pogodovao obitelji Mamić tijekom postupka izručenja u RH i prilikom deblokade računa u vlasništvu Mamićeva sina. Na računima je bilo više milijuna konvertibilnih maraka.

Pripadnici SIPA-e pretresli su u utorak navečer kuću pritvorenog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Pretres je obavljen nakon proširenja istrage protiv Debeveca, koji je uhićen prije skoro dva mjeseca zajedno s bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, piše bosansko-hercegovački portal Istraga.

Protiv Debeveca je proširena istraga zbog sumnje da je počinio kaznena djela primanja poklona i drugih oblika koristi, a u vezi sa slučajevima koji su se vodili na Sudu BiH.

Istraga navodi da se radi o dva predmeta. Prvi se odnosi na slučaj Zdravka Mamića, a drugi na postupak koji se vodio pred Upravnim odjelom Suda BiH i u pitanju je tvrtka Kramar iz Ljubuškog.

Debevec pogodovao obitelji Mamić u postupku izručenja Zdravka Mamića u Hrvatsku i deblokade računa?

Tužiteljstvo BiH sumnja da je Debevec pogodovao obitelji Mamić vezano za odluke Suda BiH koje su se odnosile na postupke izručenja Zdravka Mamića u Hrvatsku, kao i deblokadu računa na kojima se nalazilo nekoliko milijuna konvertibilnih maraka, a čiji je vlasnik bio Mamićev sin.

Zdravko Mamić Zoran i Zdravko Mamic Foto: Ronald Gorsic/Cropix

Tužiteljstvo sumnja da su se u Grudama susreli Debevec i Mamić, a da je glavni posrednik bio hercegovački poduzetnik Ljiljanko Palac, koji se intenzivno družio s dekanom Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Muhamedom Ajanovićem i suspendiranim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom.

Mamić je, sumnja Tužiteljstvo, odlučio pokloniti sat Ranku Debevecu (u vrijednosti od 15 tisuća eura), a posrednik prilikom predaje sata bio je poduzetnik Ljiljanko Palac.

Pročitajte i ovo Crveno more - 4 ANALIZA IVANA ODRČIĆA Opasnost na pomolu: Ovo je sjeme za novi rast cijena, ali i za novu radikalizaciju Europe

Sat su prilikom pretresa tražili pripadnici SIPA-e, ali ga navodno nisu pronašli.

Automobil za presudu

Drugi dio proširenja istrage odnosi se na odluke Suda BiH u vezi s  tvrtkom Kramar iz Ljubuškog koja se bavi uvozom automobila. 

Tužiteljstvo BiH sumnja da je tvrtka Kramar uspjela isposlovati presudu kojom joj je omogućen povoljniji uvoz automobila u BiH. Zauzvrat je, kao mito, treća osoba, povezana s predsjednikom Suda BiH, dobila automobil Polo.

Suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić uhićeni su 18. prosinca prošle godine zbog sumnje da su nezakonito izdavali naredbe za prisluškivanje telefona.

Otad se obojica nalaze u pritvoru. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene