Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saga se nastavlja

Nove poruke Josipe Rimac potvrđuju Milanovićeve izjave? Mamić je lobirao za Turudića i raspitivao se zašto nije izabran

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić Foto: Duje Klaric/Cropix
Poruke Josipe Pleslić, bivše Rimac, otkrivaju njezinu ulogu u lobiranju za ponovni izbor suca Ivana Turudića na Županijskom sudu, potpomognutog podrškom Zdravka Mamića i političara Milijana Brkića.

Sve više poruka Josipe Pleslić, nekadašnje Rimac, izlazi na vidjelo. U posljednjima se može iščitati kako se za Turudićev ponovni izbor na čelu Županijskog suda zalagao i Zdravko Mamić.

To ukazuje na to da su izjave predsjednika Zorana Milanovića koje je iznio u vezi sa sastancima Turudića i Mamića istinite jer je samo nekoliko mjeseci kasnije Mamić lobirao za Turudića. Upitna je samo priroda njihova odnosa i je li Mamić preko Turudića htio utjecati na procese koji su pokrenuti protiv njega.

Pročitajte i ovo Ilustracija Horor u Crnoj Gori Majka godinama kćer držala zatočenu: "Ležala je na podu pokrivena dekom, samo smo po disanju i treptanju očiju znali da je živa"

Posljednje poruke koje su izišle u javnost između Milijana Brkića, bivšeg podpredsjednika Hrvatskog sabora, i stranačkog kolege Josipe Rimac objavio je Jutarnji list.

Mamić u posjetu HDZ-u

U rujnu 2015. Josipa Rimac informira Milijana Brkića o sastanku između Zdravka Mamića, tada pod istragom USKOK-a, i Tomislava Karamarka. Mamić je tada raspravljao o raznim temama, uključujući financije, Ivana Turudića, ministra sporta i izbornika. Brkić joj na to odgovara porukom: "Mamić je postao KADROVNIK."

Unatoč navodnom neodobravanju predsjednika stranke Karamarka prema Mamiću, Rimac i Brkić razgovaraju o podršci Mamiću, ali i da su oni "trn u guzicama oko njih".

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Sastanak Gordan Grlić Radman: "Zapadni Balkan je najveći primatelj razvojne pomoći Hrvatske"

Kasnije, nakon neuspjelog ponovnog izbora Ivana Turudića na čelo Županijskog suda, Brkić pita Rimac o Turudića sudbini (IT u poruci) i je li šef (Karamarko) odredio nju za komunikaciju s Davorinom Mlakarom. Rimac potvrđuje da jest, što sugerira da je ona bila poveznica između vrha HDZ-a, DSV-ova člana Davorina Mlakara i suca Ivana Turudića.

Brkić izražava nezadovoljstvo jer Turudić nije ponovno izabran te Rimac objašnjava da je Karamarko promijenio stav, na što Brkić odgovara o "obećaju čovjeku, a jučer kontra".

Neuspjeh zabrinuo Mamiće

Turudićev neuspjeh zabrinuo je i obitelj Mamić, stoga se Zdravkov brat Zoran Mamić 2. prosinca sastaje na ručku s Rimac kako bi dobio objašnjenje o Turudićevu porazu. Rimac javlja Brkiću da je Zoran Mamić bio prisutan na sastanku te da je pitao je li odluku o Turudiću donio Karamarko. Brkić potvrđuje da je to Karamarkova odluka. Očito svjesna toga, Rimac odgovara: "A nisam tila reć."

Pročitajte i ovo Lijesovi Mnogi vjerni tradiciji U Hrvatskoj je osim života skupa i smrt: Sve veći troškovi pogreba prisiljavaju ljude za traženjem alternativnih rješenja

U siječnju 2016., s povratkom HDZ-a na vlast pod vodstvom Tomislava Karamarka, USKOK je, pod sumnjivim okolnostima, obustavio istragu protiv Josipe Rimac zbog stambenog zbrinjavanja. U tom slučaju optužena je samo predstojnica Ureda za područja od posebne državne skrbi Anna Marija Radić. Unatoč obustavi istrage Rimac je pozorno pratila situaciju.

Iz poruka objavljenih u Jutarnjem listu proizlazi da se u prvim mjesecima 2017. godine Rimac više puta sastajala sa sucem Turudićem prije početka suđenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene