Obavijesti Video Pretražite Navigacija
upitno 7.5 milijardi eura

Suspenzija EU fondova Mađarskoj pred vratima? Imaju rok od dva mjeseca, a odluka leži na većini zemalja članica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvršna grana Europske unije preporučila je u nedjelju da se Mađarskoj ukine pristup fondu od gotovo 7.5 milijardi eura, zbog erozije demokratskih sloboda i strahova od pronevjere europskog novca.

Europska komisija, izvršna grana Europske unije, čija je zadaća predlagati zakone i voditi računa o tome da se oni poštuju, preporučila je ukidanje pristupa Mađarskoj fondu od gotovo 7.5 milijardi eura.

Iz Komisije su rekli kako moraju djelovati u skladu s "financijskim interesima Unije i zaštititi ih, kao i cjelokupan budžet EU, od kršenja zakonodavnih i pravnih principa u Mađarskoj", prenosi ABCnews.

Povjerenik za budžet Europske unije Johannes Hahn rekao je da će, unatoč tome što je Mađarska u posljednjih nekoliko mjeseci pokušala poduzeti mjere za rješavanje već spomenutih problema, Komisija svejedno preporučiti suspenziju sredstava.

Pročitajte i ovo Zakon o pobačaju - 3 NA SNAZI OD ČETVRTKA Gnjusna odredba vlasti: Žene će prije pobačaja morati slušati otkucaje srca fetusa

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uključene 3 osobe Iz EU fondova izvukli gotovo 1,4 milijuna kuna: Muljali s potporama za poljoprivredna zemljišta

Suspenzija se odnosi na sredstva iz kohezijskih fondova Europske unije, koji služe kako bi zemlje članice dovele svoje ekonomije i infrastrukturu na razinu EU standarda. 

Za bilo kakvu odluku o suspenziji sredstava na razini EU potrebna je kvalificirana većina, odnosno zahtijeva suglasnost 55% zemalja članica. 

Zemlje članice imaju mjesec dana za odlučiti hoće li suspendirati sredstva Mađarskoj, ali ovaj se rok može produžiti na dva mjeseca u izvanrednim okolnostima. Komisija je preporučila zemljama članicama da donesu svoju odluku 19. studenog 2022., kako bi Mađarska imala više vremena poraditi na problemima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene