Zakon o pobačaju - 3
Zakon o pobačaju - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Žene koje žele obaviti pobačaj u Mađarskoj moraju, u skladu s novim pravilom, prije izvođenja zahvata poslušati otkucaje srca fetusa.


Pravni proglas kojim je ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter naredio da se ispoštuje ta naredba, u službenim mađarskim novinama pojavio se u ponedjeljak navečer.

U njemu stoji da, prilikom podnošenja zahtjeva za pobačaj, žena mora predočiti liječničku potvrdu o tomu da su joj "jasno predočeni faktori koji ukazuju na postojanje vitalnih funkcija embrija".

Po pisanju lokalnih medija zakonska formulacija, koja čak i na mađarskom zvuči nespretno, znači da žene prije zahvata prekida trudnoće moraju slušati otkucaje srca embrija. Uredba stupa na snagu u četvrtak.

U Mađarskoj postoji ograničeno vrijeme za izvođenje pobačaja. Žene smiju prekinuti trudnoću do 12. tjedna ako kažu da prolaze kroz osobnu krizu. Premijer Viktor Orban, na vlasti od 2010., voli se predstavljati kao pobornik kršćanskih vrijednosti i ideala tradicionalne obitelji.

Ilustracija Odgoj dječaka u Mađarskoj: Ružičasta opasnost vreba, nije ni Hrvatska imuna. Vječna borba s tezama iz prošlog stoljeća

Pritom je taj desno orijentirani populist svjestan činjenice da bi opsežnija zabrana pobačaja, kao u Poljskoj kojom vladaju ekstremno desno orijentirani nacionalisti, bio krajnje nepopularan potez u njegovoj zemlji.

Organizacije za obranu prava žena u Mađarskoj kažu da najnovije pooštrenje pravila samo povećava pritisak na žene koje su i bez toga u iznimno teškoj situaciji zbog neželjene trudnoće.

KB Sveti Duh Liječnici godinama odbijali obavljati posao: Zagreb uskoro dobiva ambulantu za pobačaje
Kansas Oči cijelog svijeta uprte u Kansas: Prvo veliko glasanje o pobačaju, stigli su rezultati!

Ideju da se, kao uvjet za prekid trudnoće postavi obvezno slušanje srčanih otkucaja fetusa, prvobitno je predložila ekstremno desno orijentirana stranka Mi Hazank (Naša domovina).

Ta je grupacija prvi put ušla u parlament nakon izbora u travnju prošle godine. Premda čini dio oporbe i dalje ima potporu provladinih medija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju