Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne gube vrijeme

Europska unija pokreće postupak protiv Orbanove Mađarske, upitne milijarde iz EU fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija pokreće novi postupak, odobren tek prije nekoliko mjeseci, kojim se zemljama članicama ograničava pristup sredstvima iz EU fondova, ako se pokaže da nisu ispunile određene uvjete. Orbanova Mađarska je prva na meti.

Samo dva dana nakon što je Viktor Orban uvjerljivo pobijedio na mađarskim parlamentarnim izborima, predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen izjavila je kako će EU protiv Mađarske pokrenuti novi pravni mehanizam, kojim će se Mađarskoj ozbiljno ograničiti pristup sredstvima iz EU fondova. Taj mehanizam omogućava Europskoj uniji da ograniči pristup sredstvima zemljama koje ili aktivno potkopavaju vladavinu prava, ili nisu sposobne održati vladavinu istog.

Europska komisija obavijestila je mađarsku vladu o ovom potezu, rekla je Von der Leyen u utorak, nakon što su napravili reviziju njihovog odgovora na zabrinutost Bruxellesa, vezano za održavanje vladavine prava u Mađarskoj. Povjerenik EU za financijska pitanja, Johannes Hahn, spomenuo je kako Europska komisija namjerava ubrzati poteze protiv Mađarske, kako prenosi Balkan Insight

Ovaj bi proces mogao Mađarskoj oduzeti pravo pristupa na milijarde eura iz EU fondova, međutim prije donošenja bilo kakve konkretne odluke, čeka nas nekoliko mjeseci korespondencije Bruxellesa i Budimpešte, kao i većinski glas u Europskom vijeću. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić u vlaku - 2 Povezivanje sjevera i juga Orban i Vučić prije izbora zajedno na otvaranju pruge u Srbiji: "Ova dva naroda danas su bliska, kao nikada ranije"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZBOG KOMENTARA Mađarska pozvala na razgovor ukrajinskog veleposlanika: "Vrijeme je da prestanu s uvredama i priznaju volju mađarskog naroda"

Neslužbeno se doznaje da se bilo kakva suspenzija sredstava, ako se uopće i dogodi, vjerojatno neće realizirati prije kraja godine. Europska komisija treba dokazati u kojim je točno situacijama, zbog sustavnog potkopavanja vladavine prava, došlo do zlouporabe europskih sredstava u Mađarskoj.

Međutim, vrlo je vjerojatno da će Europska komisija Mađarskoj  ograničiti pristup nekim kratkoročnim sredstvima. Bruxelles još uvijek nije odobrio njihov udio sredstava za ublažavanje krize uzrokovane koronavirusom, a čini se da 7.2 milijarde eura potpore, kao i 9 milijardi eura zajmova, neće biti isplaćene u predvidljivoj budućnosti. 

Nakon što je Orban potrošio oko 4,5 milijarde eura za vrijeme izborne kampanje na populističke inicijative, i nakon što se u obzir uzmu podivljale razine inflacije, visoke cijene energenata i deterioracija vrijednosti mađarske nacionalne valute, Mađarska očajnički treba pomoć iz EU fondova.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene