Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarski parlament ovlastio je vladu da sudskim putem pokuša osporiti odluku Europske unije o obaveznim kvotama relokacije izbjeglice po zemljama članicama.


Mađarska, češka, Rumunjska i Slovačka glasale su protiv plana Europske komisije o izbjegličkim kvotama. Plan je preglasavanjem usvojen 22. rujna.

Vezani članci Slika nije dostupna ŽICA SE ŠIRI Austrija počela postavljati 3,7 km ograde na Šentilju Slika nije dostupna Hrvatska policija povlači se s granice, Slovenci do jutra moraju pomaknuti ogradu

Slovačka je također najavila da će pravim putem pokušati osporiti plan.

Mađarski je parlament vladu ovlastio za podnošenje tužbe na Europskom sudu pravde sa 141 glasom 'za' i 41 'protiv. Ministar pravosuđa Laszlo Trocsany rekao je da će početkom prosinca podnijeti zahtjev sudu.

'Dublinska pravila su mrtva'

U tekstu koji je parlament usvojio navodi se da plan o kvotama ne uzima u obzir načelo supsidijarnosti i nacionalnim parlamentima uskraćuje mogćnost da o tome kažu svoje mišljenje.

Mađarska, zauzevši čvrst stav prema migrantima, podigla je bodljikavu žicu na svojim granicama prema Srbiji i Hrvatskoj, a njezin premijer Viktor Orban jedan je od najgorljivijih protivnika distribucije migranata po članicama Unije.

"Vlada će se pobrinuti da ne bude kvota. Mi ćemo odlučiti koga ćemo primiti u zemlju, a koga nećemo", rekao je Orban u ponedjeljak u parlamentu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook