Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarska, jedna od zemalja na migrantskoj ruti, nazvala je u srijedu pravila Europske unije o relokaciji izbjeglica zastarjelima i osporila je bilo kakvu ideju o vraćanju ljudi u prvu zemlju EU-a u koju su ušli.


Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto doveo je u pitanje imigracijska pravila EU-a u vrijeme sastanka čelnika Unije s afričkim kolegama na Malti.

Vezani članci Migranti u moru, ilustracija Tragedija u Sredozemnom moru: Oko prevrnutog gumenog čamca plutala tijela utopljenih migranata Ilegalni migranti Migranti i dalje pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku, na ovim je mjestima najveći pritisak: "Kad dođe toplije vrijeme, oni će vjerojatno kroz šumu..."

Mađarska se dugo opirala prihvaćanju vraćenih migranata i Szijjarto je rekao za novinsku agenciju MTI da je odbacio najavu Berlina u utorak da bi sirijske izbjeglice koje su došle u Njemačku mogle biti poslane u druge europske zemlje.

MUP odustao od skidanja žičane ograde, prvo će upozoriti Slovence

"Dublinski sustav je mrtav", rekao je Szijjarto misleći pritom na pravila prema kojima se prva zemlja članica u EU-a u kojoj tražitelji azila zatraže zaštitu treba za njih pobrinuti.

Ako migranti napuste tu zemlju, mogu biti vraćeni. Taj teret ide Grčkoj, a ne Mađarskoj, kazao je Szijjarto.

"Tko god krene iz Sirije prema Europi, fizički je nemoguće da uđe u Europsku uniju u Mađarskoj", kazao je. "Stoga nije opravdano slati Sirijce natrag u Mađarsku." (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook