Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijesno vode u Istanbulu

Lokalni izbori u Turskoj: Erdoganova stranka gubi Ankaru, prema djelomičnim rezultatima

Turski predsjednik Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Turski predsjednik Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Foto: Afp
Turska oporba u prednosti je na lokalnim izborima u glavnom gradu Ankari, čiji bi gubitak bio težak udarac za stranku AKP predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koja tijesno vodi u najvećem gradu Istanbulu, prema djelomičnim rezultatima nedjeljnih izbora.

Lokalni izbori su test za Erdogana koji je u borbu upregnuo sve svoje snage kako bi izbjegao poraz svoje stranke AKP, dok zemlja proživljava gospodarski zastoj uz visoku inflaciju i nezaposlenost.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Pad balkona na kojem su Mehmet Palaz i drugi članovi stranke Više ozlijeđenih VIDEO Nesreća u Turskoj: Poginuo član oporbene stranke, tijekom izbornog slavlja srušio se balkon

Prema državnoj novinskoj agenciji Anadoliji, zajednički kandidat oporbenih stranaka CHP (socijaldemokrati) i Iyi (desnica) Mansur Yavas vodi utrku u Ankari s 50,35 posto glasova prema 47,43 za kandidata AKP-a, nakon što je prebrojano 88 posto glasačkih listića.

Poraz u Ankari, prijestolnici gdje si je izgradio divovsku predsjedničku palaču, predstavljalo bi veliki udarac za Erdogana, koji je od stupanja na vlast njegove stranke AKP 2002. odnio sve pobjede.

Ankaru i Istanbul 25 godina kontrolira Erdoganova stranka i islamističke stranke koje su joj prethodile.

U Istanbulu, gospodarskom i demografskom središtu zemlje kamo je Erdogan kao kandidata poslao bivšeg premijer Binalija Yildrima, djelomični rezultati nagoviještaju tijesnu utrku.

Nakon što je prebrojano 97 posto listića, Yildrim vodi s 48,88 posto glasova, prema 48,50 za njegovog glavnog oporbenog protivnika Ekrema Imamoglua, navodi Anadolija.

"Osvojili smo neke gradove i izgubili druge. Tamo gdje smo izgubili, morat ćemo prihvatiti da nismo bili na visini i zatim prilagoditi djelovanje", rekao je Erdogan u govoru tijekom večeri u Istanbulu, ali nije proglasio pobjedu, niti priznao poraz u tim gradovima.

Podsjetio je da nema predviđenih izbora prije 2023. i izjavio da će dolazeće razdoblje biti posvećeno "gospodarskim reformama i borbi protiv terorizma". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene