Dvojica muškaraca smrtno su stradala u sukobu koji se dogodio u nedjelju ispred jednoga biračkog mjesta na istoku Turske u kojoj se danas održavaju lokalni izbori, a zbog čega je pri glasanju žaljenje izrazio predsjednik Recep Tayip Erdogan.

Galerija


Sukob na biralištu dogodio se između dviju skupina ispred glasačkog mjesta u gradiću Puetuergeu u pokrajini Malatyi, pri čemu su smrtno stradala dvojica muškaraca. Privedene su četiri osobe.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan i Sulejman Sojlu (Foto: AFP) Ljutiti turski ministar poručio: "Mi nismo hotel za pripadnike Islamske države. Vratit ćemo vam ih!" Recep Tayyip Erdogan i Mike Pence (Foto: AFP) Turska pristala privremeno obustaviti ofenzivu na sjeveru Sirije

Privatna novinska agencija DHA piše da su žrtve izgubile život nakon što je na njih pucala osoba koja je odmah potom uhićena.

Nakon glasanja u Istanbulu, predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da mu je "jako žao" zbog vijesti o pogibiji dvojice muškaraca. Potvrdio je da je otvorena istraga kako bi se razjasnile okolnosti ubojstava.

Lider Stranke sreće Temel Karamollaoglu na Twitteru je napisao da su ubijeni bili članovi njegove stranke. Napad pripisuje nećaku jednoga od kandidata Stranke pravde i razvoja (AKP) koja je na vlasti.

Erdogan, predsjednik AKP-a izrazio je duboku sućut čelniku stranke Karamollaogluu

Oko 57 milijuna građana s pravom glasom u 80-milijunskoj Turskoj u nedjelju bira predstavnike lokalnih vlasti, a izbore je predsjednik Erdogan opisao kao pitanje opstanka zemlje.

Erdogan dominira turskom političkom scenom više od 16 godina zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu i iznimnom umijeću vođenja kampanje, ali je postao istodobno i najpopularniji turski vođa u modernoj povijesti i osoba koja najviše dijeli naciju.

Međutim, mogao bi doživjeti prvi izborni poraz jer ankete pokazuju da bi njegova vladajuća stranka (AKP) mogla izgubiti kontrolu nad glavnim gradom Ankarom, pa čak i Istanbul, najveći turski grad.

Zbog slabljenja gospodarstva pogođenog prošlogodišnjom valutnom krizom u kojoj je turska lira izgubila gotovo 30 posto svoje vrijednosti neki glasači mogli bi kazniti Erdogana koji vlada sve beskompromisnije.

Izbori za gradonačelnike i ostale lokalne dužnosnike diljem zemlje prvi su otkako je Erdogan lani preuzeo ogromne predsjedničke ovlasti i prvi su ispit za njegovu vladu koja je pod pritiskom zbog svojih ekonomskih reformi i ljudskih prava.

Porazom u Ankari ili Istanbulu okončalo bi se gotovo četvrt stoljeća vladavine Erdoganova AKP-a ili njegovih prethodnika u tim gradovima te bi to bio simboličan udarac turskom vođi.

Ususret izborima, glavna oporbena stranka Republikanska narodna stranka (CHP) i Iyi (dobra) stranka oformile su koaliciju kako bi parirale AKP-u i njihovim nacionalističkim partnerima MHP-u.

Erdogan je izbore opisao kao egzistencijalni izbor za Tursku, kritizirajući svoje rivale kao teroriste koji žele srušiti Tursku. Zaprijetio je da će u slučaju pobjede oporbenog kandidata u Ankari građani "platiti cijenu toga".

Njegovi rivali odbacili su optužbe i opis izbora kao pitanje opstanka te su upravo Erdogana optužili da je Tursku doveo u sadašnje stanje. (Hina)