Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lijek usporio rast neizliječivih karcinoma prostate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pametni lijek olaparib usporio je rast neizlječivog raka prostate sa specifičnim DNK mutacijama kod 88 posto pacijenata obuhvaćenih istraživanjem, utvrdili su britanski znanstvenici a prenosi BBC.

Istraživanje koje je proveo Institut za istraživanje raka u Londonu obuhvatilo je 49 muškaraca s neizlječivim rakom prostate. Znanstvenici poručuju da je budućnost liječenja karcinoma u tome da se terapijom cilja njihova mutirana DNK a ne dio tijela u kojem se nalazi. Olaparib cilja mutacije koje mijenjaju način na koji se DNK obnavlja.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Lijekovi, ilustracija samo u prvom valu pandemije Kontroverzni lijek za malariju kojeg je protiv COVID-a koristio i Trump vjerojatno uzrokovao više od 17.000 smrti

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu New England Journal od Medicine pokazuju da je lijek djelovao kod 14 od 16 muškaraca s takvim mutacijama. Kad se primjenjivao neselektivno na sve slučajeve raka prostate imao je sveukupno mali uspjeh.

Već se sada pametni lijek Herceptin koristi kod pacijenata s određenim mutacijama.

NA SVJETSKOM VRHU Splitska onkologija ima najbolje rezultate u liječenju tumora vrata maternice

Razina antigena specifičnog za prostatu, kojeg proizvodi tumor, bila je prepolovljena a zabilježen je i značajan pad tumorskih stanica u krvotoku i smanjenje sekundarnih tumora, utvrdili su znanstvenici. Pacijenti su primali lijek između šest mjeseci i gotovo godinu i pol.

Znanstvenik dr Joaquin Mateo, koji je sudjelovao u istraživanju, kazao je za BBC da lijek iznimno obećava. "Pacijenti uključeni u istraživanje imali su očekivano trajanje života od 10 do 12 mjeseci a mnogi od njih su na lijeku više od godinu dana".

Stručnjaci ističu da je potrebno veće kliničko istraživanje kako bi se utvrdilo produžava li lijek očekivano trajanje života u tom stadiju bolesti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene